Azylové řízení musí EU řešit mimo své území, zopakoval Babiš po schůzce s Kurzem

Azylové řízení musí EU řešit mimo své území, uvedl Babiš (zdroj: ČT24)

Evropská unie musí řešit azylové řízení s migranty mimo své území, zopakoval premiér Andrej Babiš v Salcburku. Jednal tam s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, jehož země nyní Unii předsedá. EU musí podle Babiše také intenzivněji bojovat s pašeráky lidí, posílit evropskou pohraniční agenturu Frontex a zasadit se o stabilizaci zemí, odkud migranti přicházejí. Babiš očekává, že migrace bude hlavním tématem evropských voleb v příštím roce.

 „Musíme zastavit migraci a nedovolit, aby pokračovala. Máme na evropské půdě stovky tisíc lidí, kteří nedostali azyl a kteří by tady neměli být,“ řekl Babiš.

Podle něj je třeba vybudovat mimo území Evropské unie takzvané hotspoty, tedy střediska, v nichž by se řešilo azylové řízení. Teprve ti migranti, kteří azyl získají, by podle něj mohli odcestovat do určité evropské země, v níž jim byl udělen.

Vyzval také k posílení role Frontexu. „Frontex dostává stovky milionů eur jenom proto, aby nám hlásil, kudy migranti přicházejí. Na to ho nepotřebujeme. Myslím, že pokud má Frontex hrát aktivní roli, měl by pomáhat libyjské pobřežní stráži,“ řekl. Za důležitý úkol označil potlačení pašeráckých skupin, které za úplatu převážejí migranty z Afriky do Evropy.

Babiš také odmítl italský požadavek na rozdělování migrantů, kteří do EU dorazili, podle něj to je pro Česko nepřijatelné. „Já zkrátka nechci, aby Česká republika se měnila podle toho, jak se to mění v jiných zemích, které jsou zvyklé na multikulturní model,“ řekl.

Přihlásil se ke slovům salcburského hejtmana Wilfrieda Haslauera ze slavnostního zahájení salcburských hudebních slavností. „Mluvil o tom, že Evropa je společná hlavně historicky v kultuře. A všechno, co naši předkové tady vybudovali, ty hodnoty, tu naši historii, musíme bránit,“ řekl český premiér.

Babiš očekává, že před volbami do Evropského parlamentu na jaře příštího roku bude hrát téma migrace významnou roli. „Pokud si můžu tipnout, myslím, že to bude velké překvapení. Myslím si, že mlčící většina dá najevo svůj názor na migraci,“ domnívá se.

Babiš: Pro ČR je důležité zachovat vztahy s Británií

Babiš se v Salcburku sešel také s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Po schůzce s ní uvedl, že pro Česko je důležité udržet i po odchodu Británie z Evropské unie dosavadní dobré vztahy s Londýnem. Podle Babiše chybí k dovršení dohody o vystoupení Británie z EU zhruba 20 procent.

„Brexit není pro Evropu pozitivní, ale je to fakt a musíme se snažit, aby škody byly co nejmenší,“ řekl Babiš. Připomněl, že Británie je pro Česko tradičním spojencem nejen z politického a bezpečnostního ohledu, ale i z obchodního. „Musíme udržovat vztahy z minulosti, pracuje tam 50 tisíc našich lidí, je to důležité z hlediska našeho obchodu,“ řekl.

Z dohody o vystoupení Británie z EU se podle něj podařilo většinu vyjednat, některá témata ale stále zůstávají otevřena. „To je hlavně problém s hranicí mezi Irskem a Severním Irskem,“ řekl. Kurz v Salcburku uvedl, že doufá v nalezení řešení do října.

Babiš se v Salzburku sešel i s estonským premiérem Jürim Ratasem, kterého pozval do Prahy. Ratas by měl přijet v listopadu a jeho návštěva  by se měla věnovat zejména tématu digitalizace státní správy, které se Estonsko dlouhodobě věnuje.

Debata europoslankyň Charanzové a Konečné a analytika Schneidera (zdroj: ČT24)