Mayová bude vyjednávat s Bruselem sama, unijní předpisy mají v Británii platit přechodně i po brexitu

Horizont ČT24: Dopady tvrdého brexitu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že bude sama vyjednávat s Bruselem o odchodu země z Evropské unie. Britské ministerstvo pro brexit se bude věnovat domácí přípravě rozluky. Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období pro hladké zvládnutí odluky.

„Povedu jednání s Evropskou unií; ministr pro odchod z Evropské unie (Dominic Raab) bude mým zástupcem,“ oznámila v úterý Mayová. Své rozhodnutí vysvětlila tím, že je nezbytné, aby vláda v době opouštění EU pracovala co nejefektivněji.

V uplynulých měsících se v rámci úřadu britské premiérky vytvořila skupina, která hrála stále významnější roli při vyjednávání s Bruselem, takže tento krok je pouze formálním potvrzením současného stavu, uvedla agentura Reuters. 

Rozhodnutí Mayové otevírá cestu k hladkému rozchodu, píše Bloomberg

Agentura Bloomberg považuje premiérčino prohlášení za významné rozhodnutí, neboť ministerstvo pro brexit zastávalo v jednání s Bruselem tvrdší pozice, zatímco Mayová dává přednost co nejhladšímu rozchodu.

Zpravodaj ČT Vostal: Mayové hrozí, že si ještě víc znepřátelí zastánce tvrdého brexitu (zdroj: ČT24)

Spojené království ponechá v přechodném období po vystoupení z Unie v platnosti unijní právní předpisy, aby zajistilo obyvatelům i podnikům právní kontinuitu a jistoty, uvádí vládní dokument k brexitovému plánu.

Podle Reuters spis připomíná European Communities Act (ECA), což je britský zákon z roku 1972, který Spojené království propojil s evropským blokem: „Náš názor je, že ponechání účinnosti ECA po omezenou dobu přechodného období je tou nejefektivnější cestou, jak zaručit kontinuitu a jistotu podnikům i jednotlivcům.“

Británie opustí Evropskou unii 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období pro hladké zvládnutí odluky. Do té doby tak bude Londýn respektovat nadřazenost unijních kontrolních a vymáhacích mechanismů včetně role Soudního dvora Evropské unie.

Odchod bez dohody? Potraviny zajistíme, tvrdí ministr pro brexit

Britská vláda zveřejnila 12. července svou vizi budoucích vztahů s Unií, se kterou chce uchovat těsné vazby, bezvízový styk či volný pohyb zboží. Naproti tomu pro služby, které jsou jedním z motorů britské ekonomiky, plán předpokládá určitou flexibilitu, což v zásadě povede k omezenému přístupu na unijní trhy.

Raab zdůraznil, že zveřejnění vládního plánu poskytne poslancům dostatek času, aby se s ním seznámili. Zároveň je to signál pro Brusel, že Británie je důvěryhodným vyjednávacím partnerem, prohlásil ministr pro brexit.

Dohoda mezi Bruselem a Londýnem ale stále není hotová, proto hrozí, že Londýn Unii opustí neřízeně. Raab se teď podle Mayové musí soustředit na obě varianty. Sám ministr pro brexit v úterý ujišťoval britskou veřejnost, že kabinet zajistí zásoby potravin i v případě, že konečná dohoda skutečně nevznikne.

List The Sunday Times letos v červnu uvedl, že britští úředníci vytvořili tři možné scénáře brexitu bez obchodní dohody - mírný, vážný a nejhorší s názvem Armagedon. Podle prostředního, tedy vážného scénáře se trajektová přeprava v Lamanšském průlivu první den zhroutí a supermarkety budou do několika dní bez potravin a nemocnice do dvou týdnů bez léků.