Britský ministr pro brexit Davis rezignoval. Kvůli sporům s Mayovou

Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis s okamžitou platností rezignoval. Davis zastával funkci ministra pro brexit od roku 2016. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Davisovým nástupcem se stal Dominic Raab.

Demisi podal Davis krátce poté, co si konzervativní premiérka Mayová zajistila podporu rozděleného kabinetu pro své plány týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. „Doufám, že moje rezignace vyvolá tlak na britskou vládu, aby další ústupky nečinila,“ řekl Davis s tím, že nijak nehodlá zpochybňovat pozici Mayové a ani vyzývat další ministry k rezignaci.

Davis také dodal, že se domnívá , že jeho odchod premiérka zvládne. Ta již vybrala jeho nástupce. „Královna s potěšením schválila jmenování poslance Dominica Raaba ministrem pro vystoupení z Evropské unie,“ citovala agentura Reuters premiérčin úřad.

Nový britský ministr pro brexit Dominic Raab
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Bývalý advokát a konzervativní poslanec Dominic Raab má české předky. Podle informací britského listu The Times je Raab synem českého Žida, který v dětství uprchl s rodiči před nacisty. Značná část jeho příbuzenstva zahynula během holocaustu. V mládí strávil půl roku v izraelském kibucu a půl roku mezi Palestinci.

Působil jako advokát, ke konci tisíciletí pracoval pro hlavního palestinského vyjednávače při uzavírání mírových dohod mezi Izraelem a Palestinci v Oslu. Po roce 2000 byl Raab v Haagu na britském velvyslanectví šéfem týmu, který se snažil přivést válečné zločince před soud. Po návratu do Londýna pracoval jako poradce pro izraelsko-arabský konflikt, pro Evropskou unii a pro Gibraltar.

V roce 2010 byl zvolen do parlamentu, v roce 2015 jej jmenovali státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti, kde setrval do července 2016. Po loňských parlamentních volbách se stal státním tajemníkem pro soudy a justici, letos v lednu jej premiérka Theresa Mayová přesunula na rozšířené ministerstvo pro bytovou výstavbu a místní správu.

Dominic Raab
Zdroj: Gustavo Valiente/ČTK/ZUMA

Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci tzv. „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je vládní brexitový plán příliš měkký. Podporovatelem nekompromisního brexitu byl i Davis, který soudí, že se Británie příliš snadno vzdává mnoha věcí, což povede k tomu, že EU bude Londýn tlačit k dalším ústupkům.

Podle agentury AP jeho odchod křehkou vládu Mayové oslabí. Kromě Davis navíc rezignoval i jeho klíčový náměstek Steve Baker. Údajně rezignovala také vysoce postavená úřednice ministerstva Suella Bravermanová. Premiérka má o svém brexitovém plánu mluvit v dolní sněmovně. Čekají ji také jednání s konzervativními poslanci a členy Sněmovny lordů.

Návrh Theresy Mayové počítá s udržením těsnějších obchodních vazeb s EU; pro průmyslové a zemědělské výrobky navrhuje udržet s EU zónu volného obchodu. Návrh naopak potvrzuje odhodlání Londýna skoncovat s volným pohybem osob, nadřazeností unijních soudů a platbami do evropské pokladny.

V červenci 2016, krátce po referendu, ve kterém Britové schválili své vale EU, byl David Davis překvapivou volbou premiérky Theresy Mayové. Během referenda Davis, letitý poslanec a v letech 2001–2002 předseda Konzervativní strany, agitoval pro odchod z Unie a byl jedním ze tří pozdějších ministrů, kteří představovali zásadní hlasy pro brexit – společně s ministrem mezinárodního obchodu Liamem Foxem a ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Většina ostatních ministrů podporovala setrvání v EU.

Davisovi bylo svěřeno vedení nově vytvořeného ministerstva pro odchod z EU a byl pověřen vyjednáváním s Bruselem o podobě budoucích vztahů s Unií. Diskuse komplikují a protahují sporná témata, především otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským severním Irskem, již se stále nedaří vyřešit.

Za dobu svého působení ve vládě Davis opakovaně vyjádřil podporu premiérce Mayové a oceňoval její práci na brexitu. Podle insiderů však zároveň mnohokrát vyhrožoval rezignací, v souvislosti se spornými otázkami ve vyjednávání. Jeho odchod přináší Mayové obtížný úkol najít náhradu, která by si získala důvěru v Konzervativní straně, jež je hluboce rozdělená v otázce, kterou variantu brexitu zvolit. Davis je zastáncem takzvaného „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur.

David Davis
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Opozice: Mayová není brexitu schopna

Poslanci opoziční britské Labouristické strany včetně jejího šéfa Jeremyho Corbyna označují Davisovu rezignaci za důkaz chaosu ve vládě. „Rezignace Davida Davise v této klíčové době ukazuje, že Theresa Mayová nemá už žádnou autoritu a že není schopná brexit uskutečnit,“ uvedl šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Labouristický poslanec David Lammy označil Davise za člověka, který nedokázal převzít odpovědnost a který je zodpovědný za nynější situaci, kterou označil za kolosální chaos. O chaosu hovořil také labourista Ian Lavery. „Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu,“ přisadil si.

Keir Starmer, který je mluvčím labouristů pro brexit, míní, že Davisova rezignace odhalila rozpory a nesoulad v premiérčině kabinetu. „Tohle byl člověk, kterého Theresa Mayová pověřila, aby vedl vyjednávání. Nyní odešel,“ řekl Starmer o Davisovi s tím, že Mayová by měla nyní požádat parlament o důvěru. „Myslím, že premiérka by měla nechat parlament, aby o její pozici hlasoval,“ dodal.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová poznamenala, že jednota britské vlády příliš dlouho netrvala. „Vláda Spojeného království je v naprostém chaosu a na nule, pokud jde o autoritu. To je binec,“ napsala.

Liberální demokrat Tom Brake, který je mluvčím strany pro brexit, se domnívá, že Davis se rozhodl uspokojit své ego místo toho, aby pracoval pro svou zemi. „Psychodrama u konzervativců krok za krokem rozkládá britskou pověst a britské hospodářství. Nutnost zastavit brexit je nyní nevyhnutelná,“ dodal.

Konzervativní poslanec Peter Bone naproti tomu soudí, že Davis se rozhodl správně a zásadově. Návrhy premiérky ohledně brexitu jsou podle jeho názoru nepřijatelné.

I konzervativní poslankyně Andrea Jenkynsová Davisovu rezignaci podpořila. „Skvělá zpráva,“ napsala na Twitteru. „Smekám před tebou. Musíme zajistit, aby tohle změnilo pravidla pro brexit,“ dodala. Jenkynsová je rovněž zastánkyní tvrdého brexitu. Sama v květnu také rezignovala na nižší vládní pozici, kdy působila jako oficiální styčná osoba mezi kabinetem a zákonodárným sborem, aby se mohla plně věnovat podpoře důsledného odchodu z EU.

Sjednoťte se, zní výzva z EU

Koordinátor Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt na Twitteru napsal, že britská vláda se musí před dalšími jednáními s Bruselem názorově sjednotit. „Věřím, že Spojené království sjednotí svůj postoj, aby uzavřelo širokou asociační dohodu s EU. Je v zájmu obou stran, abychom v jednáních pokročili,“ uvedl Verhofstadt. Dodal, že s Davisem rád spolupracoval.