Na Trumpa nic nemáme, tvrdí Putin. Nemůžeme sledovat každého, uvedl po summitu

Na Trumpa se kvůli mírnému přístupu k Putinovi snáší v USA kritika (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s televizí Fox News zopakoval, že Rusko se nevměšovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a že Moskva nemá na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa žádný kompromitující materiál. Trump pro Fox News uvedl, že vyšetřování ruské role během voleb vrazilo mezi Rusko a Spojené státy klín. Oba státníci poskytli interview americké stanici po summitu v Helsinkách.

„Vměšování se do domácích záležitostí Spojených států – opravdu věříte, že někdo působící z ruského území by mohl ovlivnit Spojené státy a ovlivnit hlas milionů Američanů? To je naprosto směšné,“ řekl Putin. Obdobně se ruský prezident vyjádřil i na tiskové konferenci za přítomnosti Trumpa.

Putin rovněž odmítl existenci kompromitujícího materiálu vůči Trumpovi. Podle některých spekulací má ruská tajná služba důkazy o Trumpových sexuálních dobrodružstvích v jednom moskevském hotelu a o tajných schůzkách jeho spolupracovníků s ruskými činiteli.

Tvrzení bylo od počátku považováno za nepodložené a neprověřené a většina médií v USA to odmítla publikovat.

„Nic na něj nemáme,“ řekl Putin. „Nechci se prezidenta Trumpa dotknout, když tohle říkám, může to znít hrubě, ale než oznámil, že bude kandidovat na prezidenta, tak nás nezajímal,“ uvedl. Dodal, že předtím byl Trump sice bohatým člověkem, takových je ale v USA spousta. „Působil ve stavebnictví, organizoval soutěže krásy. Ale ne, nikoho nenapadlo, že by pomýšlel na prezidentskou kandidaturu,“ sdělil Putin.

Při této příležitosti Putin prohlásil, že Rusko na takovýto sběr informací nemá kapacitu. Jako příklad zmínil ekonomické fórum v Petrohradě, kterého se běžně účastní 500 obchodních lídrů, z nichž většina jsou průmysloví magnáti většího významu než Trump jako někdejší obchodník.

„Myslíte si, že naše zvláštní služby zorganizovaly sledování každého z nich?“ řekl. „Stejně jako vy, stejně jako Spojené státy, my tohle neděláme. Nemáme dost zdrojů. Nemáme potřebný lidský potenciál, abychom mohli provádět totální státní kontrolu,“ dodal.

Rusko je ochotno prodloužit smlouvu START, tvrdí Putin

Putin v rozhovoru s Fox News dále prohlásil, že Rusko je ochotné prodloužit platnost smlouvy o jaderném odzbrojení známou jako Nový START, nejdříve ale chce vyjasnit některé sporné otázky z tohoto ujednání.

„Ujistil jsem prezidenta Trumpa, že Rusko je připravené tu smlouvu rozšířit, prodloužit ji. Napřed se ale musíme dohodnout na jistých detailech, protože máme na americké partnery nějaké otázky,“ řekl Putin. „Myslíme si, že zcela neplní smlouvu, ale to je na expertech, aby to rozhodli,“ dodal.

Začátkem 90. let uzavřely obě jaderné velmoci dvě dohody známé jako START, které vedly k podstatnému snížení stavu strategických jaderných arzenálů. START 1 snižoval počet hlavic na obou stranách na šest tisíc, druhá z dohod pak jejich počet snížila ještě zhruba o polovinu.

Další redukci o padesát procent pak přinesla zatím poslední z americko-ruských odzbrojovacích dohod, podepsaná v dubnu 2010 v Praze a známá jako Nový START.

Podle Trumpa vyšetřování voleb vrazilo klín mezi Rusko a USA

Donald Trump v rozhovoru s televizí Fox News prohlásil, že vyšetřování ruské role během amerických prezidentských voleb v roce 2016 vrazilo klín mezi Rusko a Spojené státy. Dále americké stanici řekl, že jeho ruský kolega Vladimir Putin mu na pondělním summitu v Helsinkách sdělil, že vzájemných znesvářených vztahů lituje.

„Je to vážně škoda, protože bychom mohli udělat tolik dobrého,“ citoval Trump Putinova slova. „Možná jsme ten klín právě vyrazili, ale ten klín tam byl a prezident Putin to říkal,“ prohlásil Trump s tím, že zdrojem rozporů je tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který roli Ruska ve volbách rozplétá. Trump vyšetřování opakovaně označil za uměle vyvolanou kauzu, za kterou stojí lidé jako bývalý ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey a jeho někdejší náměstek Andrew McCabe.

Trump zmínil také páteční obvinění dvanácti ruských agentů z útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami. Agenti byli obvinění v nepřítomnosti a Putin v Helsinkách navrhl, že by je ruští prokurátoři mohli vyslechnout a že by mohli být přítomni také členové týmu Roberta Muellera.

Trump na Fox News řekl, že ho Putinova nabídka zaujala. Pak se ale podle amerického prezidenta ukázalo, že ji Putin zase opustil, když řekl, že by to Muellerovi lidé patrně nechtěli. V tom mu dal Trump během interview ve Fox News za pravdu. Schůzku s Putinem ohodnotil Trump ve Fox News jako dobrou, neboť přinesla řadu dobrých závěrů. „Myslím, že nyní si vedeme s Ruskem velmi dobře,“ řekl s tím, že do včerejška tomu tak nebylo.

Za největší otázku mezi USA a Ruskem považuje Trump omezování jaderného arzenálu. „Vím, že prezident (Barack) Obama řekl, že největším problémem je globální oteplování, ale já bych řekl, že naším největším problémem je nukleární oteplování,“ prohlásil. Trump dále uvedl, že mu Putin nabídl pomoc s jednáním se Severní Koreou. „Se Severní Koreou si vedeme dobře, máme čas. Není kam spěchat,“ dodal.

Trump se vrátil k summitu NATO: Tvrdý a zlý jsem vůbec nebyl

V rozhovoru s Fox News se Trump také vrátil k summitu NATO, kterého se zúčastnil před týdnem. V této souvislosti kritizoval média za způsob, jak o alianční schůzce informovala. „Média byla hodně nespravedlivá,“ řekl s tím, že nepovšimnut zůstal fakt, že díky němu alianční země přidají na obranu 44 miliard dolarů (972 miliard korun).

„Takže jsem byl udiven, když většina médií tvrdila, že jsem byl na zahraniční lídry tvrdý, velmi tvrdý a zlý, což jsem vůbec nebyl. Ale řekl jsem, musíte platit víc,“ vysvětlil Trump. Připomenul, že o NATO v Bruselu řekl, že je fantastické, ale že pomáhá mnohem více Evropě než Americe. „A my za to platíme devadesát procent (nákladů),“ doplnil.

Trump dlouhodobě trvá na tom, aby země NATO odváděly na armádu dvě procenta HDP, což většina včetně České republiky zatím nedělá. Investice na dvě procenta HDP chtějí alianční členové navýšit do roku 2024.