O Brexitu se na summitu EU mluvilo jen pět minut. Shoda je na nutnosti spěchat

Pouhých pět minut trvalo na summitu Evropské unie v Bruselu premiérům a prezidentům 27 zemí přijetí společného postoje k vývoji jednání o britském odchodu z Unie. Závěry připomínají především potřebu rychlého pokroku dalšího brexitového rokování.

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier řekl krátce před začátkem páteční schůzky novinářům, že ačkoli jednání pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Barnier zároveň zdůraznil, že času na brexitové vyjednávání je už velmi málo.

Sedmadvacítka následně předvedla rychlost v praxi. V 11:21 oznámil mluvčí Evropské rady Preben Aamann na Twitteru začátek diskuse a v 11:26 jeho šéf Tusk tweetoval, že politici příslušné závěry v podobě krátkého čtyřbodového textu schválili.

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že předpokládá rychlejší tempo brexitového vyjednávání poté, co Londýn v brzké době představí své návrhy na to, jak si konkrétně představuje například spolupráci EU a Británie v bezpečnostní oblasti.  Poslední bod závěrů upozorňuje členské státy, unijní instituce a další zainteresované subjekty, aby na všech úrovních zrychlily své přípravy na všechny výsledky brexitového vyjednávání, které mohou nastat. 

Obě strany by měly mít v říjnu k dispozici také text politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů. Na ní se však prakticky ještě nezačalo pracovat.

Barnier v pátek dopoledne připomněl, že se stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským severním Irskem. Španělsko zase do závěrů summitu vneslo připomínku, že je třeba vyřešit otázku britského Gibraltaru, který se nachází na jihu Španělska.

„Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech,“ poznamenal Barnier. Těmi jsou pro EU jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou „vyzobávat třešničky na dortu“, autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. „To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti,“ poznamenal vyjednavač. „Jsem připraven pozvat britskou delegaci zpět do Bruselu už v pondělí,“ dodal.