Poslanci kritizovali Mayovou: Moskevské zlato září tak, že britská vláda nevidí ruskou korupci

Horizont ČT24: Britský parlament vyzval k boji proti ruským špinavým penězům (zdroj: ČT24)

Britský parlament vyzval vládu v Londýně, aby zesílila boj proti přílivu špinavých peněz z Ruska. Členové zahraničního výboru Dolní sněmovny sestavili zprávu s titulem: Moskevské zlato - ruská korupce ve Spojeném království. Kritizují v ní kabinet premiérky Mayové za to, že silnou rétoriku nenásledují žádné činy.

Spojené království podle zahraničního výboru Dolní sněmovny zavírá oči před tím, že „kleptokrati a lidé, kteří porušují lidská práva, využívají londýnskou City k praní špinavých fondů, aby obešli sankce“. Laxní přístup britské vlády podle výboru peníze dává „přímo do rukou režimů, které by mohly poškodit Spojené království, jeho zájmy a jeho spojence“.

Ve zprávě nazvané „Moskevské zlato: Ruská korupce ve Spojeném království“ kritizují členové parlamentního výboru vládu premiérky Mayové, jejíž rétorika je podle nich po případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury sice silná, nenásledují ji ale žádné činy.

„Navzdory silné rétorice může prezident Vladimir Putin a jeho spojenci pokračovat v zajetých kolejích a schovávat a prát své výnosy z korupce v Londýně,“ stojí ve zprávě. Peníze, které se v britské metropoli „perou“, může podle britských poslanců ruský prezident využít kdykoli k „podvracení mezinárodního systému založeného na pravidlech“.

Výbor vyzval premiérku ke spolupráci s EU

„Spojené království musí dát jasně najevo, že korupce pramenící z Kremlu už není vítána na našich trzích a že budeme jednat,“ uvedl předseda výboru Tom Tugendhat, který je členem konzervativní strany premiérky Mayové. Podle Tugendhata byla dosavadní reakce na chování Ruska „letargická“ a byla důkazem toho, „že nemáme odvahu je zastavit“.

Výbor vyzval vládu premiérky Mayové, aby v boji proti praní špinavých peněz z Ruska spolupracovala i s Evropskou unií, zeměmi skupiny G7 a Spojenými státy.

„Spojené království zaujalo vedoucí roli v celosvětovém boji proti nezákonnému financování a zločinci by neměli mít pochyb o tom, že si přijdeme pro ně, jejich majetek a jejich peníze,“ uvedl mluvčí britské vlády v reakci na výzvu poslanců. „Jsme odhodláni vyhnat špinavé peníze a ty, kteří je perou, pryč ze Spojeného království a využijeme všechny pravomoci, které máme, abychom si došlápli na ty, již ohrožují naši bezpečnost,“ dodal.

Je to britská rusofobní hysterie, míní Peskov

  • Podle odhadů se v Británii se ročně „vypere“ v přepočtu 2,6 bilionu korun z nelegální činnosti.
  • Zdroj: ČTK

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je výzva zahraničního výboru britské Dolní sněmovny důkazem „rusofobní hysterie v Británii“ a dalším z kroků v budování „neférové konkurence“ ruským podnikům.

Už dopoledne náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace v první reakci na zprávu poslanců uvedl, že Británie využije „všechny nástroje, které má k dispozici, aby si došlápla na ty, kteří ohrožují naši bezpečnost“.

Už v únoru Wallace oznámil, že hodlá zpřísnit boj proti praní špinavých peněz v Británii. Ruští oligarchové podezřelí z korupce budou podle něj muset například vysvětlit, jak přišli k penězům, kterými financují svůj luxusní životní styl v Británii.