Británie už o ruské „špinavé peníze“ nestojí. Ruský kapitál chce Mayová z Londýna vyhnat

Horizont ČT24: Mayová chce vyhnat ruský kapitál z Londýna (zdroj: ČT24)

Reakce Londýna na incident v Salisbury má diplomatickou i peněžní dohru. V britské metropoli investovali Rusové desítky miliard liber. Ať už do luxusních nemovitostí, firem nebo bankovních kont. Podle Transparency International je původ financí často nejasný. Theresa Mayová do Moskvy vzkázala, že pro její zkorumpované elity a jejich peníze už není v Británii místo.

Jedním příkladem z mnoha je bytový dům v Londýně s výhledem na největší architektonické ikony metropole. Pátrání po majiteli domu zavedlo Transparency International až do Kremlu, údajně jím má být jeden z poradců Vladimíra Putina.

„Tyto byty podle nás stály asi 11,4 milionu liber. Uvedený příjem člověka, který je podle nás vlastní, je jen 112 tisíc liber ročně,“ uvedla šéfka advokacie Transparency International Rachel Davies Teka. Vlastník ovšem tvrdí, že miliony vydělal podnikáním ještě před svým vstupem do politiky.

Bohatí Rusové v Londýně „ukládají“ své peníze už patnáct let a ovládli samotné základy města od fotbalového klubu Chelsea až po noviny Evening Standard. Oba vlastní oligarchové napojení na prezidenta Putina.

Britové si v souvislosti se Skripalovou kauzou podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona přejí, aby úřady zasáhly a pohnaly před spravedlnost „některé z velmi bohatých lidí, kteří jsou přímo spojeni s Vladimirem Putinem, jejichž bohatství lze spojit s jejich vztahem s Vladimirem Putinem“.

Ještě před deseti lety Londýn vítal ruský kapitál bez ohledu na původ

Londýnská City vděčí ruskému kapitálu za renomé globálního finančního centra. A ještě před čtyřmi lety Británie tlačila, aby se protiruské sankce kvůli anexi Krymu zdejších mrakodrapů nedotkly.

Město ovšem poskytlo azyl i těm oligarchům, kteří se Moskvě znelíbili. Například ve vinařství v srdci Chelsea prodává Jevgenij Čičvarkin lahve vína s cenovkou tisíc liber elitě celého světa. Rodnou zemi opustil v roce 2008 a doufá, že otrava v Salisbury Londýn konečně přiměje k akci.

Londýn je v podstatě hřištěm pro zkorumpované, bohaté jedince, kteří hledají úkryt pro své peníze. Jsou tu PR agentury, které dokáží zlepšit vaši pověst, nebo právníci, účetní a státní činitelé, kteří vám pomohou přesunout peníze do Londýna, a to někdy takřka bez otázek.
Rachel Davies Teka
šéfka advokacie Transparency International

„Ostatní země musí podpořit osobní sankce proti Putinovi a jeho přátelům. Ne proti zemi, ale proti osobám,“ říká ruský podnikatel Jevgenij Čičvarkin.

Nový zákon o kriminálním původu kapitálu by měl ruské oligarchy zasáhnout tam, kde to bolí nejvíc. Premiérka Theresa Mayová ve středu ohlásila ještě tvrdší postup. „Zmrazíme majetek ruského státu, pokud budeme mít důkazy, že by ho bylo možné využít k ohrožení života nebo majetku britských občanů nebo rezidentů,“ prohlásila Mayová. 

V Británii žije asi 500 ruských miliardářů. Zatímco ale před deseti lety je země bez otázek vítala, dnes říká, že bez uspokojivých odpovědí budou muset odejít.