Orbánův Fidesz chce do ústavy zakotvit zákaz přesidlování migrantů

Maďarská vládní strana Fidesz chce rozšířit ústavu o dodatek zakazující přesidlování migrantů organizované Evropskou unií. Podle agentury MTI to prohlásil nový předseda poslaneckého klubu strany Máté Kocsis, který představil stanické priority na začínající volební období. Má mezi nimi být i zákon zpřísňující pravidla fungování nevládních organizací, které pomáhají migrantům.

Premiér Viktor Orbán se již ústavu o dodatek zakazující v Maďarsku uplatňování unijního systému přerozdělovacích kvót pokoušel rozšířit předloni, tehdy mu v tom ale ještě zabránil odpor opozice. V dubnových volbách Orbánův Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty těsně získal dvoutřetinovou ústavní většinu, což mu teoreticky umožňuje měnit základní zákon země bez ohledu na opozici.

Maďarsko patří v rámci EU vedle Polska nebo České republiky k nejhlasitějším kritikům povinného přijímání žadatelů o azyl a dlouhodobě se odmítá na systému kvót podílet. Fidesz šel do voleb se silně protiimigračním programem. Orbán bezprostředně po zveřejnění jejich výsledků řekl, že maďarští voliči jednoznačnou podporou jeho strany dali najevo, že chtějí rozhodovat, s kým budou v zemi žít.

Nově zvolený šéf poslanců Orbánovy strany Kocsis ve čtvrtek rovněž prohlásil, že zákonodárci hodlají naplňovat cíle vlády, které zůstávají stejné jako v minulém období. Budou hájit křesťanskou kulturu, dbát na ochranu vnějších hranic, snažit se o dosažení plné zaměstnanosti a podporovat rodiny.

Fidesz chce prosadit balíček „Stop Sorosovi“

Cílem bude i prosazení balíčku zákonů přezdívaného „Stop Sorosovi“, který má mimo jiné zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací včetně těch, které patří americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi.

Pokud se jejich práce bude jakkoli týkat migrantů, budou se muset registrovat u ministerstva vnitra, které může jejich činnost zakázat s odkazem na národní bezpečnost. Pokud budou navíc financovány ze zahraničí, budou podle současného návrhu platit pětadvacetiprocentní daň.

Sorose Orbán a jeho lidé v kampani líčili jako bezskrupulózního liberála plánujícího zaplavit zemi muslimy. Zámožný filantrop se po kampani plné útoků na svou osobu i na své organizace rozhodl z Budapešti přesunout svou nadaci Open Society Foundation.