Sorosova nadace s opuštěním Maďarska ještě vyčká. Rozhodne až přijetí nového zákona o neziskovkách

Události: Sorosova nadace s opuštěním Maďarska ještě vyčká (zdroj: ČT24)

Sorosova nadace podle svého mluvčího zatím zůstane v Maďarsku, přinejmenším dokud nebude přijat nový zákon o nevládních organizacích. Pak se rozhodne. Reakce přišla poté, co maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že boj proti liberální ideologii prosazované nadací amerického finančníka maďarského původu bude pokračovat bez ohledu na to, kam se jeho nadace Open Society Foundation (OSF) přesune.

Nadace podle rakouského listu Die Presse ve čtvrtek oznámila, že se přesune z Budapešti do Berlína, kde by nová odbočka měla být otevřena v létě. Mluvčí nadace ale upřesnil, že nadace zůstane v Maďarsku přinejmenším do doby, než bude přijat nový zákon o nevládních organizacích. Pak se rozhodne.

Důvod přesunu z Budapešti do Berlína Sorosova nadace nechtěla listu Die Presse sdělit. Podle agentury APA je ale za rozhodnutím zřejmě tvrdá kampaň proti Sorosovi, kterou před maďarskými parlamentními volbami konzervativní premiér Orbán vedl. Jeho strana pak ve volbách 8. dubna přesvědčivě zvítězila.

Mluvčí OSF Csaba Csontos nyní uvedl, že nadace s rozhodnutím o odchodu z Maďarska vyčká, dokud nebude schválen nový zákon o nevládních organizacích, avizovaný Orbánovou vládou pod názvem Stop Sorosovi.

„Jsme v procesu přemýšlení, plánování, zvažování našich možností,“ řekl mluvčí agentuře Reuters. „Vláda se zavázala k přijetí zákona Stop Sorosovi. Bude to symbolický krok, který slouží k potlačování nevládních skupin,“ poznamenal. 

„V této chvíli musíme myslet na to, jaký by to mohlo mít dopad na nás, na ty, které podporujeme a jak bychom mohli postupovat,“ pokračoval mluvčí. Odmítl přitom potvrdit, že se nadace definitivně rozhodla odejít z Budapešti do Berlína.

Soros může za masovou migraci, míní Orbán

„Asi chápete, že si nevypláču oči,“ řekl Orbán státní rozhlasové stanici MMR1 v odpovědi na dotaz ohledně chystaného odchodu Sorosovy nadace. Dodal, že klíčová otázka, v níž se on a Soros rozcházejí, tedy migrace, dál zůstane na vrcholu evropské agendy.

Orbán připomněl, že červnový summit Evropské unie má rozhodnout o velkých změnách v přístupu Evropské unie k přistěhovalectví, a dodal, že rozhodnutí by mělo padnout až po volbách do Evropského parlamentu v příštím roce, aby se zajistilo, že se voliči budou moci k tomu vyjádřit. 

Orbán líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách. Maďarský provládní týdeník Figyelö před týdnem zveřejnil jména dvou set lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za „Sorosovu žoldáckou armádu“.

Na zveřejněném seznamu jsou především členové skupin hájících lidská práva, představitelé protikorupčních organizací, obhájci uprchlíků, investigativní novináři a také činitelé Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti, kterou Soros založil.

Josef Jařab a Ladislav Jakl o Sorosovi a situaci v Maďarsku (zdroj: ČT24)