Nechceme z olympiády hry Kim Čong-una, protestují Jihokorejci. KLDR zase do Soulu poslala inspekci

Inspekci kulturních zařízení v Soulu vede frontmanka severokorejské dívčí kapely (zdroj: ČT24)

Jihokorejci vnímají účast KLDR na zimní olympiádě rozpačitě, zejména co se týče podmínek, které Severu vláda nabídla. Do týmu jihokorejských hokejistek například přibudou hráčky ze Severní Korey. Do Soulu nyní také dorazil průzkumný tým na inspekci kulturních zařízení, ve kterých budou vystupovat umělci z Pchjongjangu.

„Je to složitá situace, z politických důvodů náš tým využili, ale jde o něco většího, než o nás. Snažíme se to zvládnout, jak nejlépe umíme, a víme, že nad tím nemáme kontrolu,“ komentovala začlenění Severokorejek do jihokorejského týmu Sarah Murray, trenérka ženského hokejového týmu Jižní Koreje.

Obyvatelé Jižní Korey mají obavy i ze špiónů, kteří se mohou vmísit mezi stovky členů severokorejské delegace a hry narušit. „Úspěch Jižní Koreje je poslední věc, kterou chce Severní Korea vidět,“ konstatoval politolog Čön Sön-hun.

Nyní je v Soulu průzkumný tým z KLDR, který provádí inspekci kulturních zařízení, ve kterých budou vystupovat umělci z Pchjongjangu. Tým vede frontmanka severokorejské dívčí kapely Moranbong. Hjon Song-wol byla vychovaná ve víře, že patří k výjimečnému národu, což se projevuje i v propagandistických textech jejích písní.

Ve vyšších kruzích v Pchjongjangu se proslýchá, že Hjon Song-wol byla v mládí přítelkyní Kim Čong-una, ale jeho otec vztahu nepřál. Před pár lety se o ní šířily falešné zprávy, že ji popravili. Loni obsadila vlivnou pozici ve vládnoucí straně.

Cesta na Jih je pro ni v mnohém pravděpodobně nová. Poprvé má možnost vidět luxusní třídy Soulu, o kterém se v KLDR říká, že se jeho obyvatelé mají špatně a město chřadne. Poprvé se také setkala s demonstracemi proti severokorejskému vůdci.

„Jsme proti, aby zimní olympiáda v Pchjongčchangu propagovala severokorejský režim. Jako občané této země jsme proti, aby se hry změnily v olympiádu Kim Čong-una,“ uvedl jeden z protestujících.