Romancov: Úspěch Merkelové je v jejím stylu vládnutí. Je mistryní kompromisu

Interview ČT24 s Michaelem Romancovem (zdroj: ČT24)

V Německu se schyluje k zásadním volbám, ve kterých kancléřka Angela Merkelová obhajuje svůj post. A podle průzkumů uspěje. Její síla podle politického geografa Michaela Romancova spočívá především v její rozvážnosti, v jejím stylu vládnutí, který je v Evropě ojedinělý. Nejen o německých volbách mluvil v pořadu Interview ČT24 s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou.

Je podle vás třeba být opatrný v předpovědích výsledků německých voleb, ačkoli napovídají, že by mohla znovu zvítězit německá kancléřka Angela Merkelová?

Co jsem zaznamenal výroky všech kolegů, kteří se věnují Německu, tak nikdo nepochybuje, že kancléřka Merkelová znovu zvítězí. Všichni potvrdí, že je pouze otázka, jak velký bude náskok. 

I kdyby vyhrál Martin Schulz, nezměnilo by se Německo jako takové příliš?

Jsem přesvědčen, že tyto dvě nejsilnější německé strany mají velmi podobný pohled na drtivou většinu důležitých otázek. To je koneckonců něco, co Německu v jistém slova smyslu škodí, protože to otevírá prostor pro politické formace, které se někomu zdají být nepříliš systémové, nebo dokonce úplně nesystémové.

Je pro ekonomicky silné Německo příliš migrantů významnou zátěží?

Nemyslím si, že by to byla zátěž, pokud jde o materiální stránku. Tam je to Německo schopné zvládnout. Ale ukázalo se, že to byla zátěž politická. Na řadě míst potom došlo k obrovskému množství problémů.

Bohužel tam jsou i široce medializované činy kriminální povahy. S tím vším se německá společnost musí vypořádávat. I směrem do budoucna to bude pro Německo problém, protože migranti jsou z řady důvodů na první pohled identifikovatelní a to k nim přitahuje pozornost. 

V čem spočívá síla Angely Merkelové? Je to tak, že je Německo respektováno vždy zkrátka už jen proto, že jde o Německo, nebo na tom má výrazný politický podíl?

Její styl vládnutí je výrazně odlišný od většiny ostatních evropských zemí. Ona je mistryně v nalézání politického kompromisu. Je v politice ztotožněním toho, jak se říká – dvakrát měř, jednou řež.

Od ní se v zásadě nemáme šanci dočkat něčeho takového, čím se třeba proslavuje Donald Trump. Tedy, že ráno řekne jedno silné prohlášení a tentýž večer ho přebije jiným, ještě silnějším, které může jít i proti tomu, co říkal ráno. To je to, co kancléřka Merkelová nedělá, a evidentně to Němci akceptují. 

Čím je podle vás Německo přitažlivé pro evropskou politiku a občany EU? Protože i lidé z jihu Evropy inklinují k Německu a vidí v něm nějakou naději.

Je to jednoznačně dáno tím, že Německo je úspěšná, stabilní země. To je evidentně to, co většina z nás chce. V určitém čase je možná příjemné zažít něco adrenalinového, ale to většinu z nás nemůže uspokojovat celý život. Německo je v tento okamžik klidná, stabilizovaná, nesmírně úspěšná země.  

Trump během projevu na Valném shromáždění OSN znovu hrozil akcí vůči KLDR. Je třeba brát jeho slova vážně nebo záměrně přehání?

Myslím si, že ten, kdo by nebral slova amerického prezidenta nebo čínského nebo ruského vážně, tak je to blázen. Protože to jsou země, které skutečně mají možnost, schopnosti a pravděpodobně i odhodlání – Spojené státy a Rusko jednoznačně, u Číny si nejsem až tak jistý – řadu svých slov uvést v činy.

Z projevu Donalda Trumpa jsem měl polopocity. Byla tam místa, kde velmi správně, velmi razantně udeřil hřebíček na hlavičku, třeba když mluvil o Venezuele. A potom k tomu přidá svou druhou část, kdy mluví o rakeťákovi a tam se aspoň v mých očí dostává prezident Spojených států na úroveň někoho, jako byl svého času plukovník Kaddáfí nebo někdejší venezuelský prezident Hugo Chávez. Já si myslím, že to je něco, co pozici prezidenta Spojených států přinejmenším nesluší.

Jak daleko může být od vyhrožování ke skutečnému konfliktu?

Spojené státy jsou, ať se nám to líbí, nebo nelíbí, nejsilnější mocnost v systému současných mezinárodních vztahů. Svět, ve kterém žijeme, je do jisté míry americký. Američané na sobě mají největší odpovědnost. … Vědí, co znamená jít do války, vědí, jakou to má cenu a jaké problémy jim to přináší doma i ve světě. 

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.