Trump ve Varšavě: Polsko je duší Evropy, Rusko musí přestat podporovat nepřátele Západu

Projev Donalda Trumpa ve Varšavě (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump ve Varšavě ocenil hrdost a nezlomnost polského národa. V Polácích vidíme samotnou duši Evropy, uvedl. Rusko vyzval, aby přestalo podporovat nepřátele Západu a režimy nepřátelské vůči západním hodnotám a aby se zapojilo do obrany celé civilizace. Trump se v polské metropoli účastnil vrcholné schůzky dvanácti zemí střední a východní Evropy.

Dějiny Polska jsou dějinami národa, který nikdy neztratil naději, nikdy nebyl zlomen a nikdy nezapomněl, kým je.
Donald Trump

Trump po 13. hodině před památníkem Varšavského povstání, které 1. srpna 1944 vypuklo v polské metropoli okupované nacisty, pronesl očekávaný projev, po němž odletěl do Hamburku na summit skupiny velkých ekonomik G20

Pod pódiem amerického prezidenta a jeho ženu vítali lidé skandováním jeho jména. Projev zahájila Melania Trumpová, která Polákům poděkovala za vřelé přijetí.

Trump v první části proslovu připomněl historické zkoušky, kterými si Polsko prošlo. Dvě stě let podle něj tato země trpěla neustálými útoky, nikdy se ji ale nepodařilo smazat z dějin. 

Události: Donald Trump zahájil cestu po Evropě projevem ve Varšavě (zdroj: ČT24)
Trumpa doprovází po Evropě i jeho dcera Ivanka s manželem
Zdroj: ČTK/imago stock&people

„Tento národ je více než 1000 let starý. Polsko zázrakem dokázalo v roce 1920 u Varšavy zastavit sovětskou armádu, za dvacet let vás opět napadli,“ uvedl s tím, že tentokrát to byli Sověti společně s nacistickým Německem.

„Navzdory okupaci jste přežili hrůzy, které ani nelze popsat, zničena byla vaše činorodá židovská populace,“ řekl americký prezident. „V polské povaze je síla, kterou nelze zničit a ani zlomit,“ dodal.

Před začátkem projevu speciálně přivítal bývalého vůdce polského protikomunistického hnutí Solidarita a pozdějšího prezidenta z 90. let Lecha Walesu.

„Jsem tady dnes nejen na návštěvě starého spojence, ale proto, abych Polsko vyzvedl jako příklad pro všechny, kdo chtějí svobodu a kdo chtějí najít odhodlání, aby bránili naši civilizaci,“ uvedl Trump. Polsko je podle něj geografickým středem, srdcem a duší Evropy a pro Američany je symbolem naděje. 

Andrzej Duda a Melanie Trumpová během projevu Donalda Trumpa ve Varšavě
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Dodal, že vztahy mezi Spojenými státy a Evropou jsou tak silné, jako bývaly, „a možná ještě silnější“. „Ve světě ale stále existují hrozby jako terorismus, které ohrožují náš styl života,“ prohlásil Trump. Hrozba islamismu je podle něj hrozbou pro celé lidstvo. Radikály je potřeba odříznout od zdrojů financí i další podpory, řekl.

Zdůraznil také, že vedle terorismu čelí západní svět i dalším hrozbám v podobě propagandy, finančních zločinů a kybernetických útoků. Za další nebezpečí označil nárůst byrokracie omezující vitalitu národů.

Slovinský prezident Borut Pahor Trumpa ve Varšavě pozval na návštěvu své země a hlava Spojených států nabídku přijala. Ze Slovinska pochází Trumpova manželka Melanie.

Polsko jako jedno z mála plní finanční závazky vůči NATO

Program čtvrteční návštěvy Varšavy zahájil Trump rozhovorem s prezidentem Andrzejem Dudou. Před novináři vyzdvihl příspěvek Varšavy v boji proti terorismu nasazením polských vojáků v Iráku a Afghánistánu. Ocenil i to, že Polsko jako jeden z mála členů NATO plní své finanční závazky vůči Alianci.

Tisková konference amerického a polského prezidenta (zdroj: ČT24)

Na varšavském náměstí Krašinských později zopakoval, že všechny členské státy NATO musí plnit své finanční závazky vůči Alianci. Zároveň ujistil, že Spojené státy věří v pátý článek alianční smlouvy o tom, že útok na jeden členský stát NATO je útokem na všechny. Poděkoval také za přijetí amerických vojáků, které označil za symbol závazku Spojených států bránit východní Evropu.

Americký prezident dlouhodobě kritizuje skutečnost, že 23 z 28 členů NATO stále neplní dohodnutý závazek dávat ročně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Mezi těmito hříšníky je i Česká republika. Závazek plní jen Polsko, USA, Británie, Řecko a Estonsko. 

Moje vláda žádá, aby členové NATO konečně naplnili spravedlivý závazek. V důsledku toho, že na tom trváme, začínají přitékat miliardy.
Donald Trump

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček považuje skutečnost, že se šéf Bílého domu jednoznačně přihlásil ke spojeneckým závazkům v rámci Severoatlantické aliance, za klíčové ze středečního poselství Donalda Trumpa ve Varšavě.

„Prezident Trump se jednoznačně jménem Spojených států přihlásil k severoatlantické smlouvě a k článku pět (o kolektivní obraně). To zaznělo naprosto jasně,“ řekl Hamáček. „Samozřejmě to podmínil, že všichni budou plnit své závazky, což ale ČR vnímá. Ještě před tím, než přišel Donald Trump s těmito požadavky, tak naše vláda rozhodla o navyšování rozpočtu na obranu, aby postupně narostl na 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) s výhledem na dvě procenta. Čili i ČR bere tuto věc vážně,“ dodal.

Rusko jako destabilizátor. Moskva to odmítla

Amerika je zavázaná k tomu, aby zachovávala mír a bezpečnost ve východní a střední Evropě. Spolupracujeme s Polskem, abychom dokázali reagovat na to, co dělá Rusko, a na destabilizaci, kterou Rusko provádí v tomto regionu.
Donald Trump

Trump poukázal také na to, že Polsko a USA spolupracují s cílem vypořádat se s „destabilizujícím chováním Ruska“. Rusko podle Trumpa na Ukrajině vede destabilizační kampaň, se kterou musí přestat. Moskvě šéf Bílého domu vytknul také podporu nepřátelských režimů, konkrétně se zmínil o Sýrii a Íránu. Rusko by se podle něj místo toho mělo připojit ke společenství zodpovědných zemí, bojovat proti společnému nepříteli a bránit celou civilizaci.  

Trumpovo vyjádření o destabilizaci vzápětí odmítla Moskva. „S takovým přístupem nesouhlasíme,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje nedostatku porozumění mezi Ruskem a USA ohledně očekávání spojených s budoucností jejich vztahů.

„Toto je přesně důvod, proč čekáme na první schůzku obou prezidentů,“ poznamenal Peskov v konferenčním rozhovoru s novináři. Trump a Putin se mají sejít v pátek k bilaterálnímu rozhovoru na okraj summitu skupiny G20 v Hamburku.

Mluvili jsme o situaci na Ukrajině i o rusko-běloruském cvičení Západ 17. Probrali jsme také vzájemný obchod související s modernizací polské armády, třeba nákup raketového systému Patriot. Schůzka mne ohromně potěšila, protože mám pocit, že Spojeným státům a Donaldu Trumpovi na naší bezpečnosti skutečně záleží.
Andrzej Duda
polský prezident

V souvislosti s nejnovějším severokorejským raketovým testem, při němž Pchjongjang zřejmě vyzkoušel mezikontinentální balistickou raketu, šéf Bílého domu znovu vyzval mezinárodní společenství, aby se postavilo „velmi, velmi špatnému chování“ KLDR.

Zároveň řekl, že zvažuje „velmi přísné věci“ v reakci na „hanebné“ jednání Severokorejců. Hned však poznamenal, že to neznamená, že tyto blíže neupřesněné kroky budou uplatněny. 

Do amerických voleb se podle Trumpa možná vměšovaly i jiné státy

Trump v odpovědi na jeden z dotazů připustil, že se Rusko vměšovalo do loňských amerických prezidentských voleb, nicméně to podle jeho názoru možná dělaly i „jiné státy“, žádné ale nejmenoval. „Nikdo to skutečně s jistotou neví,“ relativizoval opět celou záležitost, kterou se odpůrci snaží zpochybnit jeho vítězství v loňských volbách.

Trump v této souvislosti také znovu nařkl svého předchůdce Baracka Obamu, že o vměšování Ruska do voleb věděl už v srpnu, ale nic proti tomu nedělal, protože byl přesvědčený, že zvítězí kandidátka demokratů Hillary Clintonová. „Kdyby věděl, že vyhraju já, něco by udělal,“ řekl Trump.