Belgie zadržela dvanáct lidí v souvislosti s loňskými útoky v Bruselu

Belgická policie v souvislosti s loňským atentátem na bruselském letišti a v metru zadržela dvanáct lidí. S odvoláním na belgický list DH o tom informovala agentura Reuters. Podezřelí byli podle belgické prokuratury zadrženi po domovních prohlídkách.

Belgická prokuratura v prohlášení uvedla, že policie provedla čtrnáct domovních prohlídek a zadržela dvanáct lidí. V příštích několika hodinách soudce rozhodne, zda budou tito lidé nadále zadržováni.

Sebevražední atentátníci loni v březnu zabili na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí, z toho šestnáct na letišti a šestnáct v metru. Dalších více než 300 lidí bylo zraněno. K útoku se tehdy přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Sebevražedný útok na letišti spáchal Brahim el-Bakraoui, v metru útočil jeho bratr Khalid. Druhým sebevražedným atentátníkem na letišti Zaventem byl Najim Laachraoui, který na letišti v Bruselu pět let pracoval a vydělával si také v sídle Evropského parlamentu. Poté odjel do Sýrie, kde se přidal k Islámskému státu.

Třetí muž, kterého bezpečnostní kamery zachytily s kloboukem a ve světlé bundě, útok neuskutečnil a z letiště odešel. Byl jím Belgičan marockého původu Mohamed Abrini. Policii unikal déle než 14 dní. 8. dubna 2016 byl zatčen v bruselském Anderlechtu na Place Albert.

Amatérské záběry svědka, který natočil zatčení Mohameda Abriniho (zdroj: Facebook)

Spolu s Abrinim policie ve stejný den zadržela několik dalších podezřelých. Jedním z nich byl Švéd žijící v Belgii Osama Krayem, který byl spolu s Khalidem el-Bakraouim v bruselském metru. K explozi došlo ve druhém voze, když souprava stála ve stanici. Zavazadla, která atentátníci naplnili výbušninami a odpálili v metru a na letišti, měl nakoupit právě on.

Podle zdrojů z vyšetřování byli na letišti hlavním cílem atentátu lidé mířící do USA a také židé. Mezi oběťmi bylo celkem 40 národností. „Už krátce po útocích byly náznaky, že se útočníci zaměřili na americké, ruské a izraelské cestující,“ uvedly úřady z USA.