KLDR testovala balistickou raketu. Protestuje Tokio, Soul i Washington

Komunistický režim v Severní Koreji otestoval v sobotu krátce před půlnocí středoevropského času balistickou raketu. Střela urazila několik set kilometrů a dopadla do Japonského moře. Jižní Korea test označila za provokaci, ohradilo se také Tokio. Washington vyzval k zesílení protikorejských sankcí.

O severokorejském raketovém testu informovala jihokorejská tisková agentura Jonhap. Jde o první raketový test od doby, co se úřadu ve středu ujala nová hlava Jižní Koreje Mun Če-in, a druhou zkoušku od 29. dubna, kdy režim Kim Čong-una neúspěšně testoval balistickou raketu.

Aktuální zkouška se měla uskutečnit v neděli ráno místního času (sobota 22:30 SELČ); střela byla odpálena z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země. Urazila asi 700 kilometrů. Při poslední úspěšné zkoušce, kdy byla raketa odpálena rovněž z Kusongu, letěla střela 500 kilometrů.

Typ střely Jihokorejci stále vyhodnocují, podle americké armády její dráha neodpovídá mezikontinentální balistické raketě. Japonská ministryně obrany Tomomi Inada uvedla, že raketa mohla být novým typem balistické střely.

Telefonáty mezi Soulem, Tokiem a Washingtonem

Právě Japonsko také patřilo mezi země, které se proti Kimovu novému experimentu ohradily; japonský premiér Šinzó Abe test označil za „naprosto nepřijatelný“ a za „vážnou hrozbu“ pro Japonsko.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který je zastáncem obnovení dialogu mezi oběma zeměmi, v reakci na raketový test Pchjongjangu svolal mimořádnou bezpečnostní schůzi.

Kvůli testu spolu po telefonu také hovořili japonský a jihokorejský ministr zahraničí a Abeho vrchní bezpečnostní poradce mluvil se svým americkým protějškem. „Budeme (ohledně KLDR) nadále blízce spolupracovat se Spojenými státy a Jižní Koreou,“ uvedl Abe.

Test se uskutečnil v době napětí mezi KLDR a Spojenými státy. Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě.

Trump nicméně v posledních dnech svůj tón mírnil a nedávno prohlásil, že by byl poctěn, kdyby se mohl sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pchjongjang v sobotu oznámil, že je ochoten jednat se Spojenými státy, pokud nastanou patřičné podmínky. 

Čína volá po zdrženlivosti

Testy raket v současnosti Severní Koreji zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN, Pchjongjang je ale provádí bez ohledu na světové mínění. USA také kvůli zbrojním testům Severní Koreje navzdory Trumpově dílčí vstřícnosti zpřísnily tento měsíc vůči KLDR sankce.

Představitel amerického ministerstva financí v reakci na aktuální odpálení střely uvedl, že jeho úřad zvažuje použití všech dostupných nástrojů, které by KLDR zabránily v přístupu do mezinárodního finančního systému a pomohly držet její jaderný a zbrojní program na uzdě.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo ke zdrženlivosti. „Rezoluce Rady bezpečnosti OSN obsahují jasná pravidla o balistické raketové technologii Severní Koreje. Čína je proti tomu, aby Severní Korea rakety odpalovala, je to v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti. Situace na (Korejském) poloostrově je nyní složitá a citlivá, všechny strany by měly zachovat zdrženlivost a nečinit nic, co by situaci mohlo zhoršit,“ uvádí se v prohlášení. 

Kreml vyjádřil znepokojení

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o novém severokorejském raketovém testu mluvil i ruský prezidnet Vladimir Putin. Oba muži jsou toho času účastníky pekingské konference o novodobé Hedvábné stezce.  

Putin vyjádřil znepokojení. „Čína i Rusko jsou znepokojené eskalací napětí na Korejském poloostrově,“ stojí v prohlášení Kremlu. Čínský prezident Si Ťin-pching v Pekingu Putinovi řekl, že obě jejich země „hrají významnou roli při zajištění rovnováhy“ ve světových událostech tím, že hledají mírové řešení krize v Sýrii a na Korejském poloostrově.