Hnutí Hamas povede bývalý palestinský premiér Haníja

Zpravodaj ČT Szántó: Haníja je představitel pragmatického křídla Hamasu (zdroj: ČT24)

Palestinské hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy od roku 2007, si zvolilo za svého nového politického šéfa Ismáíla Haníju. Tento bývalý premiér vlády Hamasu vystřídá na nejvyšším postu hnutí Chálida Mišala, který se po dvou povolených mandátech už o znovuzvolení ucházet nemohl. O výsledku volby, v níž formou videokonference hlasovali členové shromáždění Hamasu (šúry) z Pásma Gazy, Západního břehu Jordánu a z diaspory, informovala média Hamasu.

Haníjovo zvolení potvrdil podle agentury AFP i mluvčí Hamasu v katarské metropoli Dauhá, kde Mišal žije v exilu. Haníja na rozdíl od svého předchůdce bude řídit hnutí z Pásma Gazy, kde pobývá. Jako šéf Hamasu bude stát v čele 15členného nejvyššího výboru, který přijímá rozhodnutí v poslední instanci.

Zpráva o změně v čele Hamasu přichází jen pár dnů poté, co hnutí poprvé ve své historii oznámilo, že je připraveno uznat hranice pro palestinský stát z roku 1967. Fakticky tím podle analytiků dalo najevo, že už neusiluje o zničení židovského státu, i když jeho existenci dál uznávat nehodlá.

Nové osnovy organizace představil 1. května v Dauhá Mišal. Podle něj bude Hamas pokračovat v boji pouze proti „sionistické okupaci“. Izrael ale o novému programu vyjádřil pochybnosti.

  • Palestinská vláda a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás sídlí v Ramalláhu. Umírněnější Abbásovo hnutí Fatah vládne na okupovaném Západním břehu Jordánu, zatímco Pásmo Gazy v roce 2007 obsadilo konkurenční radikální hnutí Hamas.
  • Zdroj: ČTK

Hamas zmíněnou změnou podle agentury Reuters zřejmě usiluje o zlepšení vztahů s arabskými státy v Perském zálivu a s Egyptem. Velká část Západu považuje Hamas kvůli jeho nepřátelskému zaměření vůči Izraeli za teroristickou organizaci a podle expertů se hnutí pozměněním svého programu snaží vrátit do hry při mezinárodních jednáních.

Zpravodaj ČT: Haníja nepatří k horkým hlavám

Zvolení Haníji naznačuje nástup jakéhosi pragmatického křídla Hamasu, domnívá se zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó. 

„Pod vedením Haníji došlo hned ke třem konfliktům s Izraelem, nicméně vždy bylo vidět, že Haníja se snaží kočírovat nebo manévrovat tu velmi složitou politiku uvnitř Gazy spíše k tomu, aby byla do určité míry snížena humanitární závislost na světě. Nepatřil k těm velmi horkým hlavám, které vždy volali po zničení Izraele a nové válce,“ uvedl Szántó s tím, že nástup Haníji naznačuje snahu docílit „jakéhosi dočasného kompromisu“.

Hamas vedl od roku 2007, kdy ovládl Pásmo Gazy na úkor Fatahu, s Izraelem tři ozbrojené konflikty. Při nich raketami ostřeloval izraelské území.