Válka s KLDR může začít kdykoli, varuje Čína. Obavy má i Rusko

Peking varuje před konfliktem s KLDR (zdroj: ČT24)

Čína varovala, že konflikt v Severní Koreji může propuknout každým okamžikem. Situaci přitom může vyřešit jen dialog, uvedl šéf tamní diplomacie Wang I. Reagoval tak na postoj Spojených států, které jsou zřejmě připravené použít i sílu. Pchjongjang hrozí, že v případě útoku zpustoší USA. KLDR tento víkend oslaví 105. výročí narození Kim Ir-sena. Experti mají obavy, že otestuje další jadernou raketu.

Čínský ministr zahraničí varoval, že případný konflikt by neměl vítěze. „Naše nejtvrdší protiopatření proti USA a jejich poddaným silám budou přijata tak nemilosrdným způsobem, že nedovolí agresorům, aby přežili,“ citovala agentura KCNA severokorejskou armádu.

Napětí v oblasti stoupá poté, co americký prezident Donald Trump opakovaně prohlásil, že pokud Čína nezvýší tlak na Pchjongjang, USA problém „vyřeší samy“.

„Severní Korea bude muset změnit své chování. To je postoj, na kterém jsme se s ostatními zeměmi jasně shodli,“ zdůraznil pak šéf americké obrany James Mattis.

Peking zajedno s Moskvou: Nutné je diplomatické řešení

Čína má obavy. „Napětí v poslední době vzrostlo a člověk má pocit, že konflikt by mohl vypuknout kdykoli. Pokud dojde k válce, bude výsledkem situace, kdy prohrají všichni,“ konstatoval Wang I. Strana, která konflikt vyvolá, „musí převzít historickou odpovědnost a zaplatit odpovídající cenu,“ uvedl ministr na společné tiskové konferenci se svým francouzským protějškem.

Také Moskva podporuje diplomatické řešení. „Vyzýváme všechny země ke zdrženlivosti, vyzýváme všechny země k tomu, aby se zdržely všech možných provokativních akcí,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Jakýkoliv úder USA na Severní Koreu by prakticky jistě podnítil odvetu vůči spojencům amerických sil v Jižní Koreji a Japonsku. Tokio se obává hlavně raket se sarinem. Peking se ale k větší akci zdráhá i proto, protože se domnívá, že kdyby padl severokorejský režim, Čínu by zaplavili uprchlíci. „Dialog je jediným možným řešením,“ zdůraznil Wang I.

Trump poslal ke korejským břehům útočnou skupinu v čele s letadlovou lodí Carl Vinson. Po útoku v Sýrii a svržení největší nejaderné bomby na radikály v Afghánistánu jde o další signál, že Trump v zahraniční politice přitvrdí.

Prezident opakovaně prohlásil, že bude bránit KLDR v cíli vyvinout jadernou balistickou střelu schopnou zasáhnout americkou pevninu. Poradce Bílého domu pro otázky zahraniční politiky uvedl, že USA nyní zvažují vojenské možnosti. Další provokativní zkouška v KLDR je prý jen otázkou času.

Spekuluje se, že by se tak mohlo stát v rámci sobotního 105. výročí narození zakladatele totalitního státu Kim Ir-sena. Šlo by už o šestý jaderný test. „Je to prosté – čerpáme sílu z doktríny, podle níž je armáda na prvním místě, a z moci jaderného státu rozvinutého našim drahým, respektovaným vůdcem Kim Čong Unem. I proto jsme naprosto klidní,“ konstatoval Severokorejec Son Guk.

Trump zvažuje tvrdé sankce

Nejmenovaný americký činitel agentuře Reuters řekl, že administrativa prezidenta Trumpa zvažuje zavedení velmi tvrdých sankcí. Ve hře je ropné embargo, zanesení severokorejských aerolinek na černou listinu, zadržování nákladních lodí či potrestání čínských bank za obchodování s Pchjongjangem.

I zde je ale Peking proti. „Čína byla vždy proti používání jednostranných sankcí v rámci mezinárodních vztahů. A to obzvláště tehdy, když takové sankce poškozují zájmy samotné Číny,“ podotkl mluvčí čínského ministra zahraničí Lu Kang.