Boj o účast v předem ztracené bitvě? Francouzská levice vybírá prezidentského kandidáta

Bývalý ministr hospodářství Arnaud Montebourg se stal těsným vítězem první debaty levicových kandidátů na francouzského prezidenta. Vítěz levicových primárek bude mít přitom poměrně malou šanci výrazněji zasáhnout do bitvy o Elysejský palác. Mnohem větší popularity se totiž u voličů těší konzervativec Francois Fillon, vůdkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová i někdejší ministr hospodářství Emmanuel Macron, který kandiduje jako nezávislý.

Podle bleskového průzkumu agentury Elabe provedeného bezprostředně po debatě označilo Montebourga za vítěze 29 procent dotázaných, v těsném závěsu ale následoval bývalý premiér Manuel Valls (26 procent) a někdejší ministr školství Benoit Hamon (20 procent).

Mezi samotnými příznivci levice ovšem získal nejvíc sympatií Valls (28 procent), následovaný Hamonem (27 procent) a teprve poté Montebourgem (20 procent). Bitva o nominaci tak bude podle očekávání velmi vyrovnaná.

Arnaud Montebourg
Zdroj: Reuters

Montebourg chce zdanit banky, Valls ochránit úředníky

Montebourg podle agentury Reuters v celé dvouapůlhodinové debatě působil neústupně, ale zdvořile. Jeho hlavním návrhem je zvýšení zdanění bank. „Banky mají znovu zisky - v loni to bylo 23 miliard. Francie ještě nevyšla z krizového období, je stále v něm, ale banky už jsou z toho venku, takže je požádáme, aby financovaly můj plán na boj s nezaměstnaností,“ prohlásil.

Manuel Valls
Zdroj: Reuters

„Za čtyři měsíce můžeme zvítězit, naším hlavním nepřítelem je poraženectví. Nic není vytesáno do kamene. Kdo jiný než levice může zastavit nechutné pronásledování úředníků pravicí?“ narážel Montebourg na Fillonův návrh osekat počty úředníků.

Valls, který byl až dosud považován za největšího favorita levice, vsadil v debatě na své zkušenosti a zaměřil se na bezpečnost. Zároveň obhajoval pětileté funkční období odcházejícího prezidenta Francoise Hollanda. Ujistil, že je hrdý na to, co všechno se podařilo dosáhnout.

Snažil se také pasovat do pozice nejsilnějšího levicového kandidáta schopného sjednotit stranu, protože prý nemá mezi dalšími kandidáty nepřítele. „Hovoříme o volbě prezidenta páté nejmocnější země… ve světě Trumpa, Putina a Erdogana. Chci být prezidentem, protože ztělesňuji silnou republiku a spravedlivou Francii,“ nechal se slyšet Valls.

Kandidáti budou mít možnost zaujmout voliče před prvním kolem primárek ještě při dvou televizních debatách. Hlasování (22. a 29. ledna) se bude moct zúčastnit každý, kdo zaplatí 1 euro a podepíše prohlášení o sdílení levicových hodnot.