Islamisté mají Palmýru znovu pod kontrolou

Bojovníci radikálního hnutí Islámský stát (IS) znovu získali kontrolu nad městem Palmýra. Uvedl to guvernér provincie Homs, podle něhož se armáda všemi prostředky pokusí dostat islamisty pryč. Předchozí sobotní útok islamistů na město odrazily ruské letouny, když v noci podnikly 64 náletů.

Úspěch radikálů při ovládnutí Palmýry potvrdila vedle guvernéra také exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Hnutí IS v prohlášení na internetu uvedlo, že jeho bojovníky ruským bombardováním podpořená akce armády udržela mimo město jen několik hodin.

„Nehledě na velké ztráty na živé síle a technice se teroristé snaží maximálně se přiblížit a udržet se uvnitř města, protože ruské letectvo nepodniká nálety na obytné čtvrti,“ citovala agentura TASS z komuniké ruského monitorovacího střediska v Sýrii nedlouho předtím, než radikálové opět získali kontrolu nad Palmýrou.

Ruská agentura také uvedla, že podle televizní stanice Al-Arabíja teroristé z IS znovu pronikli do Palmýry z několika směrů, když se vojáci vládních sil před drtivou převahou nepřítele stáhli z řady pozic. 

První ofenzivu IS odrazily ruské nálety

„Útočníci využívali auta naplněná trhavinami a řízená sebevražednými atentátníky, obrněnou techniku i raketomety,“ popsalo situaci ruské ministerstvo obrany poté, co ruské nálety odrazily první útok islamistů. K odražení útoků poskytlo velení syrské armády posily z provincie Homs.

Ruské letouny během noci podnikly 64 náletů a zničily 11 tanků a bojových vozidel pěchoty, 31 aut s velkorážnými kulomety a více než 300 ozbrojenců, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Rovněž exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s odvoláním na své pozorovatele na místě uvedla, že prudké nálety ruských letadel donutily bojovníky IS, aby se stáhli na okraj Palmýry, kterou se v sobotu pokoušeli dobýt.

Islamisté již opět ovládali většinu města

Radikálové v sobotu ovládli většinu města, když se bojovníkům IS podařilo proniknout přes nepříliš silnou obranu syrské armády a ovládnout strategicky důležité kopce okolo města. Islamisté nejprve získali severozápadní část města, pak se boje přesunuly směrem k centru.

Islamisté slavné historické město Palmýra poprvé obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu.

Boje o Palmýru (zdroj: ČT24)