Trump už e-maily Clintonové vyšetřovat nechce. Naopak jí může pomoci

Donald Trump ve funkci prezidenta nechce pokračovat ve vyšetřování e-mailového skandálu své volební soupeřky Hillary Clintonové. V televizi MSNBC to prohlásila šéfka Trumpova štábu Kellyanne Conwayová. Trump během volební kampaně opakovaně na Clintonovou kvůli elektronické poště útočil a hrozil jí vězením.

Clintonová ve funkci ministryně zahraničí v rozporu se zavedenou praxí a bezpečnostními pravidly používala soukromý poštovní server ke služebním účelům.

Podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože lze podle vládních nařízení podobnou poštu rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

Zveřejnění informací o novém vyšetřování e-mailové kauzy se mění ve skandál (zdroj: ČT24)

E-maily ovšem obsahovaly například informace týkající se úderů bezpilotních letounů nebo vládního odposlouchávání, což se za přísně tajné považuje.

Vyšetřování začalo na základě žaloby, kterou podala konzervativní nevládní skupina Judicial Watch. Podle amerických vyšetřovatelů se Clintonová dopustila hrubé nedbalosti, nikoli ale trestného činu. Stíhání proto ani nezačalo.

Trump v kampani sliboval, že v případě svého zvolení aféru důkladně prošetří zvlášť jmenovaný prokurátor a že bývalou první dámu vsadí do vězení. Na předvolebních mítincích republikánského kandidáta často zaznívalo skandování „zavřít, zavřít“.

Trump by mohl Clintonové pomoci

Šéfka Trumpova štábu Conwayová teď ale tyto hrozby nepotvrdila. Budoucí prezident si prý nepřeje, aby vyšetřování pokračovalo, a místo toho chce Clintonové pomoci, aby ze skandálu vyvázla.

„Pokud jí může Donald Trump pomoci, bude to nejspíš dobrá věc,“ řekla prezidentova poradkyně. Prohlásí-li zvolený prezident něco takového ještě před inaugurací, je to podle Conwayové silný signál.