Bílý dům: Soukromý e-mail Clintonové obsahoval „přísně tajné“ informace

Soukromá schránka, kterou používala Hillary Clintonová jako ministryně zahraničí, obsahovala nejméně osmnáct e-mailů, jež lze považovat za přísně tajné. Oznámil to Bílý dům s tím, že dokumenty nebyly označeny jako utajené ve chvíli, kdy byly odeslány. Tato kauza by mohla Clintonové ubrat body v prezidentské kampani – mezi demokraty byla dosud favoritkou.

Zpravodajci řekli agentuře AP, že konkrétně se tyto e-maily týkaly úderů bezpilotních letounů nebo vládního odposlouchávání. Podobné informace se považují za přísně tajné. Jejich vyzrazení by mohlo ohrozit bezpečnost země. A proto je ministerstvo zahraničních věcí odmítá zveřejnit.

Mohu potvrdit, že osmnáct emailů mezi bývalou ministryní zahraničí Clintonovou a prezidentem Obamou ministerstvo zadrželo a na internetu je nezveřejní.
John Kirby
mluvčí ministerstva zahraničních věcí USA

Podle BBC není jasné, jestli exministryně utajované informace pouze dostávala nebo také odesílala. Ministerstvo zahraničí dosud vydalo sedm tisíc stran e-mailů.

Podle Clintonové řešili úřední komunikaci prostřednictvím soukromého e-mailu i další bývalí šéfové resortu. Prvním, kdo odděleně používá soukromou a služební schránku, je prý až současný ministr John Kerry.

Clintonová tvrdí, že svou schránku k posílání utajovaných informací nepoužívala (zdroj: ČT24)

Politička tvrdí, že svou schránku nepoužívala k posílání utajovaných informací. Ve světle aféry ale uznala, že udělala chybu a že by bylo lepší používat dvě oddělené schránky.

Krátce poté, co vyšly komunikační praktiky exministryně najevo, požádali republikáni o předání obsahu e-mailů výboru Sněmovny reprezentantů. Ten vyšetřuje útok na americký konzulát v libyjském Benghází z roku 2012.

Kandidaturu Clintonové podpořil list The New York Times

Vlivný americký deník The New York Times (NYT) podpořil kandidaturu Hillary Clintonové a republikána Johna Kasiche. Ceněné podpory se dvojici uchazečů o nominaci do boje o křeslo v Bílém domě dostalo jen krátce před volebními shromážděními v Iowě, která zahájí maraton amerických prezidentských voleb.

Bývalou první dámu a exministryni zahraničí list označil za jednu „z nejvíce způsobilých prezidentských kandidátů v moderní historii“. Deník vyzdvihl především působení Clintonové ve funkci ministryně zahraničí v letech 2009 až 2013. Ukázala podle něj také zájem o americké pracující a ženy.

Kritiku si naopak bývalá šéfka americké diplomacie vysloužila za to, že je prý příliš rychle ochotná souhlasit s vojenskou intervencí v zahraničí. I přes to by ale byla lepší nejvyšší velitelkou ozbrojených sil, než kterýkoli z jejích republikánských rivalů, poznamenal NYT.

Podpora vlivných médií je v USA vnímána jako důležitý prvek ovlivňující některé voliče. The New York Times podpořil Clintonovou proti Baracku Obamovi již v klání v roce 2008. Tehdy list rovněž ocenil její zkušenosti a propracovanější politické názory.