Prchající islamisté nechali v Sýrii a Iráku místnosti plné zbraní, nikábů, knihy i stativy

V neděli se tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice organizace Islámský stát (IS) u turecké hranice. Mezi největší úspěchy boje proti islamistům se však letos zapsalo dobytí syrského města Manbidž a irácké Fallúdže. Při útěku z obou měst za sebou nechali islamisté místnosti plné granátů, nikábů i stativy a projektor.

Dříve stotisícový Manbidž, který leží v syrské provincii Aleppo u turecké hranice, Islámský stát obsadil na začátku roku 2014. Stal se centrem nelegálního obchodu s uloupenými archeologickými památkami.

Islamisté vytlačením z města přišli o hlavní trasu, kudy přes hranice údajně přepravovali bojovníky, zbraně a peníze. Město se podařilo osvobodit letos 12. srpna. V Manbidži měli islamisté i vybavené mediální centrum. Na místě bývalých lázní, které radikálové obsadili, zůstaly stativy i projektor. Po islámské náboženské policii zase zůstaly pytle plné nikábů.

Ve Fallúdži islamisty stále připomínají malby na zdech

Iráckou Fallúdžu islamisté obsadili v roce 2014. Boje o město, které leží 50 kilometrů západně od Bagdádu, začaly 23. května. Osvobozovací operace je považována za nejobtížnější z těch, které irácká armáda proti IS vedla.

Radikálové měli pod městem tunely, zaminovávali cesty a používali dobře vycvičené ostřelovače. Irácké síly město osvobodily letos v červnu. Mezitím jej opustily desetitisíce civilistů. Islamisté za sebou při útěku nechali budovy plné granátů a výbušnin. Ve městě je stále připomínají i malby na zdech a vlajky IS.

Blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó k územním ztrátám Islámského státu (zdroj: ČT24)