Izraelský exprezident Kacav nastoupil do vězení

Jeruzalém – K sedmiletému vězení dnes nastoupil Moše Kacav. Šestašedesátiletý bývalý izraelský prezident byl odsouzen za sexuální delikty, trvá ale na své nevině a označuje se za oběť politické štvanice. Jde o nejvýše postaveného bývalého izraelského činitele, který byl kdy poslán za mříže. Před odjezdem do věznice prohlásil, že stát Izrael „popravuje“ nevinného člověka a pohřbívá ho zaživa.

Kacav ráno opustil svůj dům ve městě Kirjat Malachi na jihu země a vydal se do věznice s minimální ostrahou Masijahu u Tel Avivu. Záběry Kacavova odjezdu přenášela živě televize. Brány věznice se za ním zavřely krátce po desáté hodině. Podle vězeňských představitelů bude Kacav umístěn ve speciální sekci vyhrazené pro praktikující židy.

Moše Kacav před nástupem do vězení:

„Je ještě něco horšího než prezident odcházející do vězení - nevinný prezident nastupující do vězení. (…) Stát Izrael dnes popravil člověka na základě dojmů, bez spolehlivých svědectví, bez důkazů. (…) Hrozné je, že stát posílá do vězení nevinného dědečka, otce a prezidenta. Nikdy jsem nikomu neuškodil, vždycky jsem jednal taktně, čestně, obezřetně, s dospělými stejně jako s dětmi, s muži i se ženami. Dnes pohřbívají člověka zaživa.“

Kacav bude mít stejné podmínky jako ostatní vězni v náboženské sekci. Mají budíček ve 04:30, účastní se ranních modliteb a tráví většinu dne náboženským studiem. Nemají přístup k televizi a rodinní příslušníci je mohou navštěvovat jednou za dva týdny. Podle dřívějších zpráv bude Kacav sdílet celu s bývalým ministrem zdravotnictví Šlomem Benizrim, který byl v roce 2009 odsouzen ke čtyřletému trestu za korupci.

Kacav se mohl před žalářem zachránit. Stačilo se přiznat k méně závažným sexuálním deliktům a vyvázl by s podmínkou. To ale odmítl a udělal chybu – v řádném procesu pak prohrál. Loni byl odsouzen za znásilnění, sexuální obtěžování, za bránění justici a za neslušné chování. Minulý měsíc tři členové nejvyššího soudu potvrdili rozsudek v plném znění. Kacavovi právníci se ani pak nevzdali a požádali, aby nejvyšší soud znovu jednal o případu v novém, rozšířeném složení.

Panují obavy, že prudká změna může Kacava dohnat k sebevraždě. Ve vazbě proto dostane zvláštního strážce. Nebezpečí mu hrozí i ze strany vězňů, které v minulosti odmítl omilostnit, nebo Arabů. Kacav sám se v nedávném interview označil za „trosku“, zapřisáhl se ale, že zbytek života, pokud to bude nutné, stráví bojem za očištění svého jména.

Vydáno pod