Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.

„Nejvyšší soud rozhodl tak, že dovolání zamítl,“ reagovala na dotaz České televize Gistrová. Nejvyšší soud tak potvrdil rozhodnutí pražského krajského soudu i prvoinstančního okresního soudu, podle kterých má družstvo správci zaplatit zhruba milion korun jako nájemné za pozemky, které byly z konkurzu v minulosti vyňaté.

Předseda bytového družstva Martin Junek sdělil, že tuto částku družstvo správci již uhradilo. „Učinili jsme tak po pravomocném rozsudku krajského soudu,“ uvedl Junek. Dodal, že družstvo doufalo, že se jim peníze rozhodnutím Nejvyššího soudu vrátí.

Členové spolku Svatopluk si byty dostavěli sami na vlastní náklady

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, přičemž dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritního akcionáře Petra Smetku soudy za vytunelování firmy potrestaly dvanácti lety vězení.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce. Souhlas konkurzního soudu nebyl podle něj v té době zapotřebí.

Celkem 55 uživatelů bytů v Horoměřicích si předloni nemovitosti odkoupilo, v katastru se tak stali jejich majiteli. Čtyři uživatelé byty opustili, budou se prodávat znovu, u jednoho zbývajícího bytu se vede soudní spor o vynětí z konkurzní podstaty.

Konkurzní správce Josef Monsport požaduje za nájemné osmi domů, ve kterých je asi šedesát bytů, ve dvou dalších řízeních celkem asi 36,5 milionu korun. O nájemném v hodnotě asi 18,2 milionů korun za období 2016 až 2018 bude v dovolacím řízení rozhodovat Nejvyšší soud.

Ve sporu o dalších 18,3 milionu korun za nájemné za období od roku 2018 podalo družstvo odvolání proti rozsudku prvoinstančního okresního soudu. Soudy v obou případech zatím vždy rozhodly ve prospěch konkurzního správce.