V Jihlavě je tématem hokejový stadion, parkování nebo terminál u nádraží

Po minulých komunálních volbách v roce 2014 vznikla v Jihlavě koalice bez vítězného ANO. Hnutí se ale v polovině funkčního období do vedení města prosadilo. V koalici se však často nedaří najít shodu. Za svůj úspěch považuje schválení nového územního plánu či dokončení některých projektů, opozici ale schází větší investiční projekt. Aktuální předvolební kampani dominuje debata o hokejovém stadionu či řešení dopravních problémů města.

Vedení Jihlavy se po volbách v roce 2014 ujal Rudolf Chloupek z ČSSD. Navzdory volebnímu vítězství hnutí ANO však koalici složili sociální demokraté spolu s ODS, KDU-ČSL a Fórem Jihlava. Podporu navíc přislíbili také dva zastupitelé z TOP 09.

Tato koalice se ovšem o dva roky později rozpadla. Důvodem byla podle primátora Chloupka její nefunkčnost. Do vedení Jihlavy záhy vstoupil vítěz voleb, ANO uzavřelo novou koalici s ČSSD a lidovci. Primátorský post ovšem zůstal v rukou dosavadního primátora. Ve vládním uskupení se však často nedaří najít shodu a napjatá atmosféra panuje i v zastupitelstvu.

Nový územní plán a nedostatečné investice

Během uplynulého volebního období se městu podařilo dokončit stavbu nových pavilonů v zoologické zahradě. Finance plynuly také do sportovišť či ochrany vod ze stokové sítě. Cenou za to ovšem bylo zvýšené zadlužení Jihlavy. Zatímco po minulých komunálních volbách měla radnice nesplacené úvěry ve výši 30 milionů korun, nyní je to už 100 milionů korun.

Podívejte se: Bilance posledních čtyř let v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Podle opozice jde ovšem o zdravé zadlužení, problém je spíše nedostatečná výše investic. Například v roce 2017 nebylo vyčerpáno přes 300 milionů korun na plánované projekty. Město by také podle opozice mělo tvořit finanční rezervy a plnit své fondy.

Zastupitelstvu se navíc podařilo v uplynulém volebním období schválit nový územní plán. Jeho příprava trvala osm let. Naopak město stále nenaplnilo záměr získat vlastní vodohospodářský majetek. Podle radniční opozice vedle toho stále není jasno ani o zvažované stavbě zimního stadionu.

Strany řeší i opravu náměstí nebo byty

Právě otázka zimního stadionu je v Jihlavě dlouhodobým tématem a nejinak je tomu i během aktuální předvolební kampaně. Většina kandidátů na primátora se shoduje, že případnou stavbu víceúčelové haly s ledovou plochou za stovky milionů korun by město nemohlo platit samo. Podílet by se na projektu podle nich měly i kraj a stát. Některé strany však kladou důraz spíše na opravu Horáckého zimního stadionu. V něm sídlí hokejový klub Dukla a slouží už od 50. let minulého století.

Kandidující strany a hnutí neopomíjí ani jihlavskou dopravní situaci. Mezi největší problémy v této oblasti počítají nedostatek parkovišť. Řešením by mohlo být navrhované zavedení komplexní strategie včetně informačního systému, který by řidiče naváděl na záchytná parkoviště. Jednou z priorit by měla být i stavba velkého dopravního terminálu v místě městského vlakového nádraží.

Kandidáti na jihlavského primátora ovšem zmiňují potřebu i dalších investic. Jednou z nich je například revitalizace historického Masarykova náměstí či sociální a startovací byty pro mladé rodiny i starší občany. Na připravované projekty by se město podle nich mělo snažit čerpat evropské dotace.