Zelení k tématu Zahraniční politika

Chceme z Česka sebevědomou zemi, odpovědnou za společnou budoucnost ve světě. Aktivně se připojíme k řešení bezpečnostních hrozeb i klimatické krize.

Evropská unie pro nás není bankomat, do kterého si členské země mají chodit pro peníze. Je to projekt, založený na společných hodnotách a ochotě společně čelit výzvám dnešního světa. Chceme Česko jako sebevědomou zemi, která se odstřihne od zpátečnického spolku V4 a bude své spojence hledat napříč jednotlivými zeměmi ve stále více propojené Evropě. Přijmeme odpovědnost za společnou budoucnost v Evropě i ve světě a aktivně se připojíme k řešení narůstajících bezpečnostních hrozeb, pandemie, klimatické krize nebo síly nadnárodních technologických firem.

Žádáme navýšení rozpočtu EU a účinnější potírání daňových rájů. Rozpočet navrhneme navýšit například prostřednictvím zavedení uhlíkové daně a daně z finančních transakcí. Podpoříme přijetí eura. Nepodporujeme vojenské intervence bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Důležitější jsou civilně-vojenské kapacity, které budou zaměřeny na předcházení a nenásilné řešení konfliktů. Česko musí také skoncovat s exportem zbraní do nedemokratických zemí, omezit své aktivity v čínském vlivovém spolku 17+1, více podporovat demokracii v zemích Východního partnerství a zvýšit úroveň rozvojové pomoci na 0,7 % HDP.