ČSSD k tématu Covid-19

Účet za pandemii covid-19 nesmí zaplatit lidé s průměrnými příjmy, rodiny s dětmi, nebo důchodci. Zároveň je třeba zabránit privatizaci českého zdravotnictví.

Lidé si po roce a půl boje s koronavirem přejí hlavně stabilitu a návrat k normálnímu životu. Sociální demokracie ukázala, že je stranou, která umí ochránit sociální jistoty pro potřebné a zároveň efektivně řídit zemi v momentech, kdy jiným tečou nervy a nevědí kudykam.

Boj s pandemií ukázal, jak zásadní je udržet systém široce dostupného, bezplatného veřejného zdravotnictví. Sociální demokracie nepřipustí privatizaci nemocnic a zdravotnických služeb. Pandemie ukázala, že veřejné zdravotnictví, které není zaměřené na zisk, ale záchranu lidských životů a poskytování péče každému občanovi, je tím nesilnějším nástrojem pro zvládnutí podobné krizi. Nicméně v řadě regionů není zdravotnický systém zdaleka tak odolný jako ve velkých městech. Proto chceme, namísto nesmyslných megalomanských investic do nových nemocnic v Praze, směřovat peníze na posílení nemocnic v regionech. Chceme, aby špičková lékařská péče byla dostupná skutečně všem, napříč celou republikou.