ČSNS k tématu Státní finance

Ústavou určit druhy a konkrétní výše daní, při vyrovnaném státním rozpočtu zrušit nutnost jeho schválení poslanci, zrušit EET

Změnou ústavy chceme zavést a určit ústavní a výjimečné daně a jejich ústavní sazby. Ústavní daně s ústavními sazbami se budou platit vždy a při sestavení vyrovnaného rozpočtu vládou, kdy na příjmové straně budou pouze ústavní daně, nebude nutné schvalovat rozpočet zákonodárnou mocí (sněmovnou, zastupitelstvem). Pokud nebude možné sestavit rozpočet vyrovnaný pouze z ústavních daní a jejich sazeb a bude třeba vypsat výjimečné daně (např. zvednout sazbu u konkrétní daně, půjčit si peníze nebo vypsat výjimečnou daň), vláda musí požádat o schválení sněmovnu (zastupitelstvo) a tato změna bude platit pouze jeden rok. Mezi pobídky pro zahraniční investice tradičně patří osvobození od daní. Tato osvobození zrušíme. Prosadíme zrušení skrytých daní (např. dálniční známky pro osobní auta, zápisné na VŠ). Zrušíme daň z nabytí nemovitosti a energetické daně.

Kromě Senátu zrušíme také Kancelář veřejného ochránce práv a Ústav pro studium totalitních režimů. To přinese úsporu ve výši 0,85 miliardy Kč.