Rusko násilně vyslýchalo japonského konzula kvůli údajné špionáži. Tokio zváží odvetu

Ruská tajná služba FSB podle agentury RIA Novosti zadržela ve Vladivostoku na východě Ruska kvůli údajné špionáži japonského konzula. Diplomat Tacunori Motoki byl posléze Moskvou označen za nežádoucí osobu. Zpráva o jeho zadržení přišla jen několik hodin poté, co Japonsko oznámilo další zpřísnění svých protiruských sankcí.

FSB uvedla, že konzula zadržela ve chvíli, kdy za úplatu dostával tajné informace o podrobnostech spolupráce Ruska s „jednou ze zemí asijsko-tichomořského regionu“ a o vlivu západních sankcí na hospodářství Přímořského kraje na ruském Dálném východě. Ve videozáznamu natočeném při výslechu konzul podle ruské agentury TASS přiznal, že porušil ruské zákony.

Moskva dala japonské straně diplomatickou cestou najevo svůj nesouhlas a rozhodla o vyhoštění diplomata.

Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši uvedl, že během zadržení byl diplomat podroben „násilnému výslechu“, během kterého byl spoután a měl zavázané oči. Ministr v úterý zdůraznil, že Motoki se nedopustil žádné nezákonné činnosti, a jeho zadržení, které trvalo několik hodin, označil za „naprosto nepřijatelné“.

V reakci na to si japonské ministerstvo zahraničí předvolalo kvůli incidentu ruského velvyslance Michaila Galuzina, napsala tisková agentura Kjódó. Ministerstvo požadovalo, aby se Moskva oficiálně omluvila, vysvětlil Hajaši a dodal, že vláda zváží vhodná odvetná opatření.

Zadržení přišlo po zpřísnění japonských sankcí vůči Rusku

Také japonské velvyslanectví v Moskvě podalo protest ruskému ministerstvu zahraničí a označilo Motokiho zadržení a výslech za porušení Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích.

Kreml již dříve označil Japonsko za „nepřátelskou zemi“. Označení sdílí Tokio s USA, Velkou Británií a zeměmi EU poté, co se připojilo k uvalení sankcí na Moskvu kvůli válce na Ukrajině. Zadržení japonského diplomata přišlo po oznámení o jejich zpřísnění.

Japonské zpřísnění protiruských sankcí se týká vývozu materiálů, které by se daly použít k výrobě chemických zbraní, informoval v pondělí mluvčí japonské vlády Hirokazu Macuno. Japonsko rovněž na svůj sankční seznam přidalo 21 ruských organizací, mezi nimiž jsou například vědecké laboratoře. Japonská vláda rovněž schválila nové sankce, které minulý týden zveřejnil japonský ministr zahraničí na schůzce skupiny G7.