Šéf OSN Guterres vyzval k odstranění překážek pro vývoz ruských potravin

Ruská hnojiva a zemědělské produkty musí získat přístup na světové trhy. Pokud nebudou odstraněny překážky, které tomu dosud brání, hrozí globální potravinová krize. V sobotu to v Istanbulu podle agentury Reuters uvedl generální tajemník OSN António Guterres.

Země, které na Rusko uvalily sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu, daly podle šéfa OSN jasně najevo, že se tato opatření nevztahují na potraviny a hnojiva. Přesto však sankce měly „mrazivý účinek“ na ruský vývoz hnojiv a zemědělských produktů.

„Existuje určitý počet překážek a obtíží, které je třeba překonat v souvislosti s přepravou,  pojištěním a financováním,“ řekl Guterres na tiskové konferenci spolu s tureckým ministrem obrany Hulusim Akarem. OSN podle Guterrese spolupracuje se Spojenými státy a Evropskou unií, aby tyto překážky byly odstraněny.

„Bez hnojiv v roce 2022 nemusí být v roce 2023 dostatek potravin. Získání většího množství potravin a hnojiv z Ukrajiny a Ruska je nezbytné pro uklidnění trhů a snížení cen pro spotřebitele,“ citovala Guterrese agentura AFP.

650 tisíc tun potravin

Generální tajemník dále uvedl, že v rámci dohody o obnovení vývozu ukrajinského obilí z minulého měsíce bylo vyvezeno již více než 650 tisíc tun obilí a dalších potravin. „Další součástí této dohody je neomezený přístup na světové trhy u ruských potravin a hnojiv, na které se nevztahují sankce,“ dodal Guterres po návštěvě společného koordinačního centra (JCC), které má dohlížet na plnění dohody.

Před ruskou invazí z 24. února se Rusko a Ukrajina podílely na celosvětovém vývozu pšenice přibližně jednou třetinou. Rusko je také významným vývozcem hnojiv.

Guterres navštívil tento týden Ukrajinu. Ve čtvrtek se ve Lvově setkal s ukrajinským a tureckým prezidentem Volodymyrem Zelenským a Recepem Tayyipem Erdoganem. V pátek pak odcestoval do Oděsy na jihu země.