Putin sedí na tygru, z kterého nemůže slézt, říká historik Kelin

Interview ČT24 - Alexej Kelin (23. 2. 2022) (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin chce mít Ukrajinu pod kontrolou, protože kdyby se jí podařilo zbavit problémů s korupcí či oligarchy a začala by prosperovat, mohlo by to ohrozit jeho pozici. V Interview ČT24 to uvedl historik Alexej Kelin. Protiruské sankce podle něj budou mít minimální efekt. Problém vidí v tom, že Putin je vždy o krok napřed a Západ se jen brání. Nadějí by podle něj mohlo být ekonomické pozvednutí Ukrajiny, ale to by jí musela Evropa výrazněji pomoct.

„Putinovi ani tak nejde o území. Jemu jde o to, aby přežil,“ konstatuje Kelin, který je spoluautorem knihy Dějiny Ruska ve 20. století.

„Vývoj Ukrajiny ho znervózňuje, protože kdyby se tam začalo dařit, kdyby se tam dařilo vyrovnat se s korupcí, s oligarchy a tak dále, kdyby tamní lidé nemuseli jezdit za prací do ciziny a země začala prosperovat, tak by to znamenalo ohrožení Putina,“ pokračoval historik.

„Už teď spousta opozice říká, že Putin dělá ekonomiku zoufale špatně, že se to všechno zoufale propadlo, ale většina lidí pořád věří lživé propagandě. Ale pokud by si mohli osahat, že to jde i bez této demagogie – bez zloby, nenávisti a nepřátelství celého světa – tak by to znamenalo, že by se v Rusku mohly dát věci výrazně do pohybu,“ míní Kelin, bývalý člen Rady vlády pro národnostní menšiny.

„Putin hraje o to, aby zůstal sedět na tygru, z kterého nemůže slézt,“ shrnul pozici šéfa Kremlu. „Kdyby se nějakým zázrakem v Rusku obnovila demokracie, tak by ho samozřejmě odsoudili a v lepším případě by seděl na doživotí.“

Sankce prý budou mít minimální efekt

Sankce, které na Rusko v reakci na poslední vývoj na Ukrajině uvalil Západ, budou mít podle Kelina jen minimální efekt. „Žádnými sankcemi nelze změnit Putinovu podstatu.“ Naději by podle něj mohla představovat právě situace, že by se „zadařilo“ Ukrajině. „Ovšem to by musela Evropa Ukrajině pomoct se postavit ekonomicky na nohy. To Evropa příliš nedělá.“

Potíž tkví podle historika v tom, že Putin je vždy o tah napřed. „On expanduje, Západ se brání,“ podotýká Kelin a připomíná, že ruský režim mohutně investuje do hybridní války a propagandy. „Západ není schopen udělat něco, co by toto zabrzdilo. Obrana je vždycky o krok pozadu za útokem. A miliardy, které do toho Rusko dává, do toho nikdy EU nedá, protože se jim zdá, že je to nevratná investice.“

Kelin se proto domnívá, že sankce Putinovo postavení neohrozí, nýbrž naopak posílí. „Všechny ty ekonomické problémy, které v Rusku jsou kvůli té zlodějině a neschopnosti (současného režimu), se dají teď svést perfektně na Západ,“ uzavřel v Interview ČT24.

Alexej Kelin mluvil v Interview ČT24 také o tom, jak se Putin změnil, jestli mu Rusové věří či jak Rusové vnímají Ukrajince. Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.