Čtvrtou vlnu pandemie překonal Izrael až nyní v říjnu. Pomohla masivní očkovací kampaň

Události: Čtvrtou vlnu pandemie zkrotil Izrael až nyní (zdroj: ČT24)

Rapidní nárůst počtu nakažených a nemocných s covidem, jaký v těchto dnech zažívá Česká republika, zažil Izrael už v létě. Čtvrtou vlnu dokázal zkrotit až během října. Bez lockdownu, zato s masivní novou očkovací kampaní a také s víc než půldruhým tisícem obětí.

Izrael dokázal už na jaře naočkovat přes polovinu obyvatel a v červnu převládal pocit definitivního konce pandemie. Jenže pak se epidemie ve velkém stylu vrátila. Čtvrtou vlnu kvůli vysoké míře proočkovanosti nečekali, poznamenal zástupce ředitele nemocnice Tel ha-Šomer Arnon Afek. Počet vážně nemocných s covidem narostl takřka z nuly na sedm stovek.

V srpnu krize eskalovala. Na přelomu srpna a září se Izrael patrně jen těsně vyhnul lockdownu. Orientační hranicí pro jeho spuštění bylo 700 lidí s covidem na jednotkách intenzivní péče.

Tentokrát bez lockdownu

„První vlny koronaviru nám přinesly dvě stě dnů lockdownů. To vše za cenu závažných dopadů na naše děti a žáky i velkých ekonomických škod. Nechceme to zažívat znovu,“ řekl premiér Naftali Bennett.

Raději tedy reagovali novou očkovací kampaní. Podíl lidí s dvěma dávkami stoupl z 59 na 65 procent, jenže dvě dávky nestačily. Lidé očkovaní počátkem roku totiž ztráceli ochranu. Plošně se proto začalo s podáváním posilující dávky.

Statistiky ukázaly dramatický rozdíl. Na každých sto tisíc neočkovaných lidí v seniorském věku připadalo v září přes 170 případů těžkého covidu. U plně očkovaných lidí jen šest případů. Třetí dávka se mezitím stala podmínkou pro obnovení zeleného pasu. Ten umožňuje vstup do restaurací či na kulturní akce.

V říjnu pandemie začala odeznívat. Vítězství ale neprovází jen radost. Čtvrtá vlna si vyžádala zatím minimálně šestnáct set životů a rozbila iluze o tom, jak vypadá tečka za pandemií.