Pandemie ve světě: Japonsko a Sydney vyčkávají s uvolněním. Biden představil nový plán boje proti covidu

Horizont ČT24: Nová vlna covidu-19 (zdroj: ČT24)

Australský stát Sydney rozvolní současná opatření, až se naočkuje 70 procent občanů. Japonsko prodlouží nouzový stav do konce září. Tempo šíření covidu-19 na Slovensku nadále zrychluje, od pondělí se rozšíří přísnější omezení na většinu okresů. Americký prezident Joe Biden představil nový plán vlády v boji proti koronaviru.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Prodloužení nouzového stavu do konce měsíce oznámil japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura. S odkazem na doporučení odborníků sdělil, že na zmírňování pravidel je příliš brzy. „Domnívám se, že začínáme vidět výsledky restrikcí, ale ještě je brzy na to, abychom polevili,“ nechal se slyšet.

„Očkování pro všechny, kteří si vakcínu přejí, budou hotova v říjnu či listopadu. Poté budeme moci uvolnit restrikce proti potvrzení o očkování či výsledku testu,“ avizoval japonský premiér Jošihide Suga.

Stav nouze, který měl původně skončit 12. září, platil ve 21 ze 47 prefektur včetně Tokia, kvůli zlepšení epidemické situace to nyní bude v devatenácti prefekturách. Japonské úřady se soustředí hlavně na restaurace, které musejí v regionech s větším množstvím nakažených zavírat dříve a nesmějí prodávat alkohol, většina zaměstnanců musí pracovat z domova.

Deník Nikkei napsal, že vláda se chystá zmírnit i nařízení o karanténě pro cestovatele ze zahraničí. Očkovaní návštěvníci by měli v izolaci strávit deset dní, namísto dosavadních dvou týdnů.

S uvolněním lockdownu vyčká také australské Sydney. Bary, restaurace, tělocvičny či kavárny se v tomto státě otevřou, jakmile bude dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19 naočkováno sedmdesát procent občanů. Toho by mohlo být podle tamních úřadů dosaženo v polovině října. V Novém Jižním Walesu je zatím plně imunizováno 43 procent občanů starších 16 let.

Premiérka Sydney Gladys Berejiklianová avizovala, že opatření budou zmírněna, i když se pak očekává další růst nových případů. Australský premiér Scott Morrison připustil, že zemi čeká těžká etapa: „Případů bude přibývat a bude to problém. Ale když s virem chcete žít, musíte tímto tunelem nevyhnutelně projít.“

Zrychlování na Slovensku

Na pětimilionovém Slovensku v poslední době šíření infekce zrychluje. Ve středu tam laboratoře potvrdily 478 případů, což je o tři stovky více než před týdnem a nejvíce v rámci jednoho dne od 4. května. V nemocnicích k úterku leželo 126 pacientů s covidem-19, týden předtím to bylo rovných sedm desítek.

Bratislava proto ve středu rozhodla o tom, že přísnější epidemická opatření budou od pondělí platit ve třech čtvrtinách země. Ovlivní to hromadné akce i některé provozy. V desítce okresů, které se dostanou do třetího stupně rizika z pětistupňové škály, pocítí dopady zejména neočkovaní, kteří nebudou moci do restaurací či do bazénů.

Plně očkovaných je na Slovensku jen 41,3 procenta obyvatel, další 2,6 procenta mají zatím jednu dávku. Šestapadesát procent Slováků se zatím vůbec očkovat nenechalo.

Nový americký plán: Povinné očkování či testy pro téměř třetinu obyvatel

Americký prezident Joe Biden představil nový plán federální vlády, jenž má zvýšit proočkovanost a zastavit šíření varianty delta. V projevu kritizoval asi osmdesát milionů obyvatel USA, kteří ještě nejsou očkovaní. „Byli jsme trpěliví. Ale naše trpělivost slábne a na vaše odmítání doplácíme všichni.“ Neočkovaná menšina lidí podle něj může „způsobit spoustu škody a také ji způsobuje“.

Na základě vládního plánu všechny americké firmy s více než sto zaměstnanci budou muset od svých pracovníků vyžadovat očkování nebo týdenní testy na koronavirus. Toto opatření se týká asi osmdesáti milionů Američanů.

Povinné bude očkování pro zhruba sedmnáct milionů pracovníků ve zdravotnických zařízeních, která využívají státní systém zdravotního zabezpečení Medicare a Medicaid. Očkování bude vyžadováno i od několika milionů zaměstnanců federální vlády a jejích externích spolupracovníků. Federální zaměstnanci měli doposud možnost nechat se očkovat nebo podstupovat pravidelné testy. Nyní mají až na výjimky 75 dní na to, aby si nechali dát vakcínu.

Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že nová opatření budou napadena u soudů. Okamžitě je také kritizovali opoziční Republikáni. 

Počet obětí celosvětově překročil 4,6 milionu

Počet obětí covidu-19 na celém světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překročil 4,6 milionu. Nejvíce úmrtí od začátku pandemie evidují v absolutních číslech Spojené státy, kde podle JHU zemřelo přes 653 tisíc lidí. Následují Brazílie (584 tisíc mrtvých), Indie (441 tisíc), Mexiko (265 tisíc) a Peru (198 tisíc).

Nejvíc obětí na počet obyvatel vykazuje podle údajů serveru ourworldindata.org Peru (5953 mrtvých na milion obyvatel), následují Maďarsko (3122), Bosna a Hercegovina (3049) a Severní Makedonie (2954). Česko je nyní na pátém místě (2835).