Pandemie ve světě: Tokio hlásí rekordní nárůst nakažených, v EU má první dávku vakcíny sedmdesát procent lidí

V dějišti olympijských her v Tokiu je nejvyšší počet nových případů nákazy koronavirem za den od začátku pandemie. Sedmdesát procent dospělých obyvatel v Evropské unii má alespoň první dávku vakcíny, plně očkováno je 57 procent dospělých. V Rusku, které má problémy s prodejem falešných certifikátů o očkování, je nejnižší nárůst nakažených za poslední měsíc. Írán a Irák hlásí naopak rekordní přírůstky, stejně jako Uzbekistán nebo Kazachstán. Maďarsko chce začít s aplikováním třetích posilujících dávek vakcín.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V japonském Tokiu mělo za 24 hodin pozitivní test 2848 lidí, což je nejvyšší nárůst od začátku pandemie. U nakažených přitom převažuje nakažlivější varianta delta. Úřady doporučily nemocnicím, aby se připravily na příliv pacientů, a nachystaly proto další lůžka, informovala agentura Reuters.

Zhoršující se epidemie oslabuje podle médií již tak vratkou pozici premiéra Jošihideho Sugy, jehož popularita je dosud nejnižší od zářijového nástupu do funkce. Řada Japonců kritizuje jeho zmatečné kroky v boji s pandemií. Suga po jednání pandemického štábu vyzval spoluobčany, aby pracovali z domova a sledovali olympiádu v televizi.

Podle průzkumu deníku Nikkei si zhruba třetina Japonců přeje zrušení nebo odložení olympijských her, například kvůli obavám o zavlečení nákazy sportovci a jejich doprovodem. Premiér Suga však vyloučil, že by se Hry zrušily v průběhu konání.

Japonsko se s předchozími vlnami pandemie vyrovnávalo relativně lépe než někteří asijští sousedé, varianta delta však situaci zhoršila zejména v Tokiu a okolí a zvyšuje tlak na místní nemocnice. Za poslední měsíc se počet závažných případů ve čtrnáctimilionové metropoli prakticky zdvojnásobil. V pondělí jich bylo 78, plyne z oficiálních statistik. V tokijských nemocnicích se v neděli dostala péče jen 20,8 procentům ze 12 635 nakažených, uvádí Reuters.

Sedmdesát procent dospělých občanů EU má aspoň první dávku vakcíny

Cílem Evropské komise je, aby před koncem léta bylo plně očkováno sedmdesát procent obyvatel Evropské unie. Především vinou nedostatku očkovacích látek v prvních měsících roku EU stále v celkových číslech zaostává za Velkou Británií či Spojenými státy, rozdíly se však postupně snížily. Británie má v současnosti okolo sedmdesáti procent plně očkovaných, USA přes šedesát procent.

„V dohánění jsme byli velmi úspěšní, ale naše snaha nesmí polevit. Varianta delta je velice nebezpečná. Proto vyzývám všechny, kteří mají tu možnost, aby se nechali očkovat,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Některé evropské země se kvůli šíření této nakažlivější varianty viru potýkají s opětovným růstem počtu nakažených a odkládají další uvolňování restrikcí.

Ve statistikách očkování jednou dávkou jsou podle údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) nejúspěšnější Malta, Dánsko, Nizozemsko, Belgie či Irsko s více než osmdesáti procenty dospělých. Česko je s 61,5 procenty pod průměrem EU, vůbec nejhůře jsou na tom Rumunsko a Bulharsko, které se dosud nedostalo ani ke dvaceti procentům.

Maďarsko chce začít s aplikováním třetích očkovacích dávek

Obyvatelé Maďarska patřící do rizikových skupin by se měli nechat očkovat posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19, uvedla šéfka maďarského národního ústavu veřejného zdraví Cecília Müllerová. Třetí dávku by si podle ní měli nechat aplikovat především senioři a ti, kdo se potýkají s chronickým onemocněním nebo mají oslabený imunitní systém.

Podle Müllerové by v zájmu dosažení silnější reakce imunitního systému měli lidé při třetí dávce dostat jiný druh očkovacího přípravku, než kterým se nechali očkovat při prvních dvou dávkách. 

Müllerová uvedla, že v Maďarsku dostalo z celkových zhruba 10 milionů obyvatel 5,6 milionu lidí alespoň jednu dávku vakcíny a 5,3 milionu obě dávky. Země tak podle této lékařky patří k evropským státům, které jsou nejblíže k dosažení kolektivní imunity.

Rusko má problém s prodejem falešných očkovacích certifikátů

Nejčastějším druhem podvodu na internetu se během nynější pandemie stal v Rusku prodej falešných certifikátů prokazujících očkování proti koronaviru.

Podvodníci certifikáty obvykle prodávají včetně příslibu zápisu údajů zákazníka do státního registru očkovaných. Cena takových falešných potvrzení se pohybuje od tří do třiceti tisíc rublů (od přibližně 885 do 8850 korun) a jejich vystavení trvá přibližně tři týdny. Vyplývá to ze studie společnosti Group-IB, která se specializuje na odhalování kybernetických útoků a internetovou ochranu. Jednodušší certifikáty – bez přidání údajů do registru – jsou levnější a jejich vyhotovení trvá v průměru den. 

V Rusku se jinak situace mírně zlepšuje, testy odhalily koronavirus za posledních 24 hodin u 23 032 lidí. Poslední denní přírůstek je nejnižší za měsíc, poznamenal server Kommersant, který zároveň upozornil, že podle Kremlu je epidemická situace v Rusku „daleko od normálu“. Prezident Vladimir Putin proto vyzval vládu k urychlení vakcinace. V zemi se 146 miliony obyvatel je dosud plně očkováno 22,4 milionu lidí.

Rekordy v některých asijských zemích

Írán je nejpostiženější zemí Blízkého východu. Za poslední den zaznamenal skoro 35 tisíc nově potvrzených případů koronavirové nákazy. Již druhý den v řadě jde o rekordní nárůst počtu infikovaných. S odkazem na íránské ministerstvo zdravotnictví o tom píše agentura AFP.

Alírezá Zálí, který koordinuje boj s epidemií v Teheránu, poznamenal, že prudký nárůst v počtu hospitalizací v hlavním městě považuje za alarmující. Znepokojivá epidemická situace minulý týden přiměla íránské úřady zpřísnit opatření. Íránští zdravotníci mezitím upozorňují, že nemocnice v hlavním městě jsou plné pacientů s covidem-19, kterým se špatně dýchá. Plně naočkována jsou přitom ani ne tři procenta populace. 

Irák za poslední den zaznamenal 12 185 nových případů koronaviru, což je také zatím nejvíce. Epidemie v zemi opět sílí od muslimského svátku íd al-adhá. Ten většinou provázejí velké sešlosti, kde se může infekce snadno rozšířit, pokud lidé nedodržují rozestupy a další opatření.

Kazachstán za 24 hodin eviduje 6797 nově odhalených případů covidu-19 a Uzbekistán 789 čerstvě prokázaných infekcí. V obou zemích jsou to nejvyšší denní přírůstky od vypuknutí pandemie. Středoasijské státy tak dosud nepřekonaly poslední vlnu nákazy, napsala agentura Reuters. Kazachstán zároveň hlásí přibližně 3,4 milionu lidí plně očkovaných proti covidu-19 a Uzbekistán zhruba 1,1 milionu.

Americké CDS varuje před cestami do Izraele

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zařadilo kvůli zhoršené epidemické situaci Izrael do druhé nejvyšší kategorie nebezpečných zemí a doporučilo neočkovaným Američanům, aby do Izraele nejezdili. Týká se to i palestinských území Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy. Do Izraele by podle CDC měli cestovat jenom plně očkovaní.

CDC také poukazuje na růst nových nákaz zejména mezi neočkovanými Američany a počítá s tím, že tento trend bude několik týdnů pokračovat. 

Podle izraelského tisku považují úřady současný systém karantény v Izraeli za „naprosto neúčinný“ a příští týden má být zahájen pilotní program „sledování lidí přijíždějících do Izraele“.

Deník Haarec ale napsal, že policie naráží při používání sledovací technologie na právní problémy. Vláda schválila program, v němž se bude používat aplikace ke sledování lidí, kteří přicestují z ciziny. Policie jim zašle žádost o informaci, kde právě jsou. Po kontrole tato informace z databáze zmizí. Pokud lidé informaci nesdělí, police je může kontrolovat.

Izrael musel kvůli obnovenému růstu případů obnovit část restrikcí. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že přibývá i nemocných ve vážném stavu, teď jich je v Izraeli 121 a pětadvacet pacientů je připojeno na ventilátory. Ve srovnání s minulým týdnem je počet vážných případů dvojnásobný. Země za poslední den zaregistrovala přes patnáct set nových nákaz, což je nejvyšší přírůstek od poloviny března.