Odměny za druhou vlnu záchranáři z většiny krajů se zpožděním dostali. Karlovarští zatím jen část

Většině záchranářů už přišlo slíbených 120 tisíc korun za mimořádné nasazení během druhé vlny pandemie. Zbytek, s výjimkou Karlovarského kraje, by měl peníze dostat do konce července. ČT to potvrdil ředitel asociace záchranných služeb Marek Slabý. Záchranka v Karlovarském kraji dala zatím kvůli neshodám s pojišťovnami zaměstnancům jen část peněz. Záchranáři odměnu očekávali už v červnu, výplata se ale kvůli administrativě ve většině krajů o měsíc opozdila.

„Včera jsme všem našim záchranářům vyplatili mimořádnou odměnu za jejich nasazení během epidemie mezi říjnem a prosincem roku 2020,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Zlínského kraje Josef Valenta. V posledních dnech peníze dostali i záchranáři z Vysočiny, Prahy i Jihočeského, Plzeňského a Středočeského kraje. Během července přijdou i záchranářům z Olomouckého kraje, pardubičtí na dotazy ČT nereagovali.

Záchranáři podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové peníze čekali už v červnu. „Mělo to tak být, ale vzniklo zpoždění kvůli administrativě, kterou jsme řešili s pojišťovnami. Pak už jsme jen čekali na výplatní termín,“ vysvětluje ředitel Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý.

Karlovy Vary

S pojišťovnami se zatím nedohodla ZZS Karlovarského kraje, která kvůli tomu zaměstnancům poslala zatím jen část. „Zdravotní pojišťovny nám stále nevyplatily všechny finance na odměny, na celou částku zatím nemáme finanční prostředky. Naše odborová organizace chtěla přesunout výplatu odměn na srpen, nakonec jsme ale každému poslali část už s červencovou výplatou a pokračujeme v jednání s pojišťovnami,“ říká mluvčí ZZS Karlovarského kraje Petra Bakurová.

„Při rozdělování peněz se musíme řídit účetními pravidly. Máme 120 tisíc korun na každého a můžeme maximálně říct, že lidé, kteří byli na dovolené, dostanou o něco míň,“ dodává Slabý.

Vyplatit odměnu v červnu stihly podle dřívějších informací iDNES.cz jen záchranky v Moravskoslezském, Jihomoravském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji.