Vláda zakázku na testy pro školáky nezrušila, uvedl ministr vnitra

Vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky, sdělil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol. Hamáček upozornil, že zrušení zakázky by znamenalo, že se termín otevření škol 1. března nestihne.

„Vláda nijak nezměnila příslušné usnesení ani zakázku nezrušila,“ napsal Hamáček.

Babiš už dřív uvedl, že je pro zrušení tendru, vicepremiér ale zase postup hájil. I další členové kabinetu upozorňovali, že bez testů se dalším ročníkům školy neotevřou ani po prvním březnu.

Původně chtěla vláda nakoupit pro školy 3,6 milionu antigenních testů. Uchazečů bylo devět a většina nabízela totožné testy od čínského výrobce, zhruba za 65 korun za jeden. Přišla i levnější nabídka, tu ale meziresortní komise vyřadila jako rizikovou. Podle ministra vnitra i proto, že je napojena na lobbistu Tomáše Horáčka. Operovala taky s údajným doporučením premiéra. Výběrem se zabývá i policie.  

Výběrová komise se podle informací České televize dokonce obrátila na Bezpečnostní informační službu s žádostí o prověření uchazečů. Ta jim následně pouze v obecné rovině měla doporučit několik bezpečnostních pravidel, třeba aby nešlo jen o schránkové firmy z daňových rájů a podobně.

Postupný a bezpečný návrat dalších žáků do škol prosazují i opoziční strany a také hejtmani. „Pokud vláda není schopná realizovat tendry, realizovat je transparentně, tak jen dokazuje svoji neschopnost, to vůbec nesouvisí se zhoršující se epidemickou situací,“ prohlásil šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Návrat dalších ročníků do škol i plánované testování má být i na programu úterní schůzky ministrů se zástupci opozičních stran.

V Německu i Británii se žáci do škol postupně vracejí

To například v Německu se školy znovu otevírají, i když jen částečně, v některých spolkových zemích a za přísných pravidel. I tak budí návrat žáků do tříd obavy. Koronavirus v sousední zemi po několika týdnech ústupu opět nabírá sílu. Učitelé proto žádají, aby přišli co nejdřív na řadu při očkování.

Do škol se poprvé od Vánoc vrátili i nejmladší žáci ve Skotsku. Kabinet premiérky Nicoly Sturgeonové chce ale postupovat pomaleji než vláda v Londýně. Ta se dohodla, že v Anglii půjdou 8. března do lavic všichni studenti. Od konce příštího měsíce pak povolí setkávat se rodinám a přátelům. Ministerský předseda Boris Johnson chce restrikce uvolňovat v pětitýdenních intervalech.