Zemřel válečný veterán Bernard Papánek. Bojoval u Tobruku i Dunkerku

Ve věku 101 let zemřel válečný veterán Bernard Papánek, v uniformě československé zahraniční armády bojoval u Tobruku a Dunkerku. Byl jedním z posledních pamětníků těchto bitev. Po válce ho až do emigrace pronásledovala Státní bezpečnost. Dostihly ho komplikace spojené s covidem-19 v nemocnici ve Skalici na Slovensku. ČT to sdělil dokumentarista Jan Plachý.

Bernard Papánek se narodil 17. ledna 1920 ve Vídni. Maminka ho ale záhy odvezla ke svým rodičům na Moravu, kde vyrostl. Obchodní školu vystudoval ve Vídni a s výučním listem zamířil do Brna, kde to jako Žid po otci neměl lehké. Práci nenašel a z města ho vykázala policie. 

Skrýval se u příbuzných. Věděl ale, že pokud zůstane, bude kvůli vzrůstajícímu antisemitismu v nebezpečí. Známý mu zajistil cestu do Palestiny a Papánek se ještě společně se svým bratrancem dostal ven ze země a vstoupil do československé zahraniční armády.

Bojoval u Tobruku, přežil Dunkerk

Po nezbytném výcviku se pak dostal do Tobruku, kde sloužil u protiletadlové baterie. V létě 1943 se českoslovenští vojáci přesunuli do Anglie. Tam se v Liverpoolu třiadvacetiletý Papánek setkal i s tehdejším exilovým prezidentem. 

Po roce se zúčastnil také obléhání Dunkerku. A dodnes si pamatuje množství mrtvých lidí, které tehdy viděl. V Normandii málem 19. prosince 1944 sám umřel. Dostal se pak do kanadské polní nemocnice, kde ho sedm hodin operovali. Lékařům se ho ale podařilo zachránit.

Po válce se vrátil do Brna a začal soukromě vyučovat němčinu a angličtinu. To ale skončilo v roce 1948. Tehdy jako voják ze západní fronty stěží hledal uplatnění a musel vystřídat různá místa.

Emigrace do Izraele

V roce 1961 se oženil. Tehdy už věděl, že ho sleduje Státní bezpečnost. Začal proto uvažovat o emigraci. Jeho manželka ale měla dvě dospívající děti z prvního manželství, které nechtěla opustit. Přesto v roce 1964 emigrovali přes Vídeň do Izraele.

Tam začal pracovat se svým bratrem u letecké společnosti. Přijal izraelské občanství a nové jméno – Benjamin Palgi. Po revoluci se s manželkou opakovaně vraceli do Česka a u dětí tady nakonec zůstali. V roce 2014 se odstěhoval k nevlastní dceři na Slovensko.