Opatření dopadnou i na volný pohyb přes den, ministerstvo ale odmítá, že by se omezila možnost nákupů

Od pátku bude kvůli epidemii koronaviru omezený pohyb i přes den a lidé budou smět nakupovat jen základní životní potřeby, vyplývá z opatření vlády na webu ministerstva zdravotnictví. Obchody stejně jako služby přitom navzdory zpřísnění restrikcí budou moci tentokrát zůstat otevřené, oznámila v pondělí vláda. Server Lidovky.cz upozornil, že do některých obchodů by tak lidé správně chodit neměli. Ministerstvo zdravotnictví ale večer na Twitteru uvedlo, že lidé si mohou koupit cokoliv a obchody se neomezují. Text opatření na jeho webu ale zůstal stejný.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Vedle zákazu nočního vycházení opatření zavádí omezení volného pohybu od 05:00 do 23:00 a mezi výjimkami uvádí vedle cest za prací, za rodinou, k lékaři nebo kvůli vyřízení neodkladných úředních záležitostí také cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Opatření výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty. Třeba nákup oblečení nebo keramické dárkové sady by tak byl porušením zákazu, upozornily Lidovky.cz.

„Dle usnesení Vlády ČR se od pátku skutečně omezuje volný pohyb osob se zmíněnými výjimkami,“ uvedla nejprve mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová a potvrdila, že všechny obchody a služby zároveň zůstanou otevřené. „Jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi která patří třeba i obchody,“ dodala bez dalšího vysvětlení. Později resort uvedl, že není pravda, že by od pátku omezoval možnost jít si nakoupit. „Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují,“ napsal úřad.

Všechny obchody musejí podle vládního nařízení od pátku stejně jako nyní dodržovat omezení, podle kterého na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních provozní plochy. Lidé tak na vstup do některých obchodů čekají ve frontách. Nadále také zůstane povolený nedělní prodej.

Vláda požádá 22. prosince o prodloužení nouzového stavu, řekl Babiš

Vláda bude sněmovnu 22. prosince znovu žádat o prodloužení nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl Právu. „Samozřejmě, že sněmovnu požádáme o prodloužení nouzového stavu, počítám s termínem 22. prosince,“ řekl premiér.

Nouzový stav poslanci nedávno prodloužili do 23. prosince na návrh komunistů, přičemž vláda žádala sněmovnu o jeho prodloužení až do 11. ledna. Šéf komunistů Vojtěch Filip nechce předjímat, jak se jeho strana před Vánoci nyní zachová. Právu řekl, že neví, jaké by pro nouzový stav měla vláda důvody. 

 V Česku přibylo 5169 nakažených covidem-19, což je o 920 víc než před týdnem. Z více než 23 tisíc testů bylo pozitivních 22 procent. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES kleslo na 66 bodů, zůstává tak ve čtvrtém stupni z pěti. Za zlepšením je pokles reprodukčního čísla na 1,16. V pátém stupni je nadále pět krajů, do třetího přibyl k Praze Karlovarský kraj.

Při započtení všech provedených testů, včetně těch antigenních, kleslo skóre v úterý na 61 bodů. Ve čtvrtém stupni je tak čtvrtý den, bod ho dělí od třetího. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že se ministerstvo snaží postupovat maximálně transparentně, a proto bude zveřejňovat obě hodnoty. Ohradil se proti kritice, že jde o „ohýbání psa“.

Živnostníci dosáhnou na kompenzace z programu Antivirus

Drobní podnikatelé by nově měli mít nárok zároveň na takzvaný kompenzační bonus a na dotace na platy svých zaměstnanců z programu Antivirus. Dosud zákon umožňuje současné pobírání těchto příspěvků pouze společníkům malých společností s ručením omezeným.

V úvodním kole by se poslanci měli zabývat také předlohou o řešení dětských dluhů. Novela omezuje možnost vymáhání peněžitých dluhů dětí jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně by ohraničila také vymáhání smluvních pokut. Cílem úprav občanského zákoníku je zabránit tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy.

Události: Šíření koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

V nemocnicích přibývá lidí s covidem

Počet hospitalizovaných v pondělí stoupl zhruba o 300 na 4547, je to nejvíc od 2. prosince. Ve vážném stavu je 586 z nich. Na začátku prosince se v nemocnicích s koronavirem léčilo přes 4600 lidí, začátkem listopadu jich bylo i víc než osm tisíc.

V Česku s covidem zemřelo od března více než 9700 lidí, v pondělí do statistik přibylo 62 úmrtí, za prosinec zatím 1286. Laboratoře dosud odhalily 586 251 nákaz, téměř 512 tisíc se už vyléčilo. Aktuálně je v republice s potvrzenou nákazou 64 710 lidí, většina má lehký průběh.

V Česku nyní platí opatření pro nižší, třetí stupeň rizika. Do čtvrtého stupně se země vrátí v pátek, rozhodla v pondělí vláda. Skóre PES tomuto stupni odpovídá už deset dní. Podle Blatného by v něm ale bylo kratší dobu, pokud by se započítávaly i antigenní testy.

Vězeňská služba zaměstná kvůli koronavirové situaci ve svých nemocnicích odsouzené lékaře. Prvním z takto nasazených lékařů je bývalý poslanec za ODS Petr Kott, který byl odsouzen v korupční kauze dalšího lékaře, někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Jako lékař by měl teď začít v Praze na Pankráci pracovat i sám Rath.

„K tomuto kroku jsme přistoupili, protože ve Vězeňské službě je tragický nedostatek lékařů. Velice nám to pomůže,“ vysvětlila mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová. V českých věznicích je nyní z 20 tisíc odsouzených 565 covid pozitivních.

Předseda sněmovny Vondráček má koronavirus

Pozitivní test na koronavirus  oznámil v úterý i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na Twitteru napsal, že průběh nemoci je u něj mírný. Z úterního jednání dolní komory byl Vondráček podle serveru Seznam Zprávy omluven z rodinných důvodů.

„Vždycky jsem byl pozitivní, teď na to mám dokonce papír… Naštěstí průběh nemoci je mírný. Opatrujte se!!!“ napsal Vondráček.

S nemocí covid-19 se dosud potýkali vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Od středy startuje plošné testování

Kvůli zhoršené epidemické situaci začne už ve středu plošné testování antigenními testy zdarma. Kromě odběrových míst se do něj zapojí praktici a také ambulance. Výsledek by měli lidé dostat na místě do dvaceti minut. Poradce premiéra pro zdravotnictví a bývalý šéf rezortu zdravotnictví Roman Prymula vysvětlil, že je nutné začít s testováním dříve, aby se odběrová centra kvůli velkému zájmu před Vánoci nezahltila.

„Systém plošného testování u nás měl by být skutečně nastartován už od 16. prosince, protože původní plán od 18. prosince vedl k tomu, že před Vánoci byl poměrně velký zájem a centra se zahltila. To znamená, je snaha dát lidem prostor před Vánoci, aby se mohlo otestovat více těch osob,“ vysvětlil Prymula. Každý, kdo bude mít o testování zdarma zájem, se musí ale předem přihlásit. Informace najde na webu ministerstva zdravotnictví.

Dřívější spuštění testování ale v některých krajích způsobilo problémy. „My jsme odběrová místa měli otevřená na antigenní testy pro pedagogy a pedagogické testování končí teprve 18. prosince. Takže je třeba si uvědomit, že my jsme řadu termínů měli zabraných už pedagogy a já spuštění o dva dny dříve považuji za velmi nešťastné,“ uvedl v Událostech, komentářích hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle poslance a někdejšího dlouholetého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD) vznikají také personální problémy. „Na 18. prosince jsme byli připraveni podle mého soudu dostatečně. Zkrácení o dva dny vyžaduje další personální kapacity,“ uvedl pro ČT s tím, že zájem veřejnosti o testování je v kraji velký.

Zájem o antigenní testy je velký, kapacity v krajích plné (zdroj: ČT24)

Vláda už na konci října schválila zavedení plošného testování na koronavirus antigenními testy v domovech pro seniory nebo postižené. Nařízení začalo platit v půlce prvního listopadového týdne. Vyšetření se mělo opakovat každých pět dnů. Pravidelné testování klientů na koronavirus v domovech pro seniory a dalších pobytových sociálních službách skončilo 4. prosince. Vyšetření zaměstnanců v pětidenních intervalech by mělo pokračovat do konce nouzového stavu, momentálně tedy do 23. prosince.

Stát také na začátku prosince zahájil testování učitelů. K 11. prosinci se nechalo testovat zatím asi 12 tisíc z celkového počtu dvě stě tisíc učitelů. Možnost mají už jen do pátku. „Ta pozitivita je mezi dvěma až čtyřmi procenty,“ dodal Prymula.