Evropa opět zpřísňuje opatření. Španělsko omezilo kouření na veřejnosti

Události: Evropa přitvrzuje (zdroj: ČT24)

Lokální karantény, zavřené bary a restaurace, opět povinné roušky – k omezením se kvůli šíření nemoci covid-19 vracejí mnohé evropské země. Berlín zvažuje na svém území zákaz nočního prodeje alkoholu, Madrid omezil kouření na veřejnosti. A Británie se důsledně snaží ochránit před zavlečením viru zvenčí. Čtrnáctidenní izolace bude od soboty povinná pro všechny, kdo se vrátí z Francie a Nizozemska.

Eiffelova věž, která je jindy obklíčená turisty, je nyní tak trochu sama. Obdivovatelů pařížské dominanty nejspíš ještě ubude. Hlavní město Francie – a spolu s ním i Marseille – se dostaly na seznam vysoce rizikových míst.

Zástupce francouzského ministra zdravotnictví upozornil, že počty nakažených jsou vysoké. „Situace je znepokojující a týden od týdne se zhoršuje,“ řekl Jérome Salomon.

Do ulic jihofrancouzského Nice se chystají policejní hlídky. Lidem bez roušek vyhlásily nulovou toleranci. Upozornily obyvatele, že každý bez roušky dostane pokutu. Během pouhé hodiny jich pak rozdali na 140. Jedna pokuta Francouze stojí i 135 eur.

Británie nařídila karanténu pro lidi cestující z Francie

Británie  nařídila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kteří se z Francie vrátí později než v sobotu odpoledne. Dovolenou se rozhodly zkrátit desetitisíce Britů. Vlaky byly už v pátek ráno až do soboty vyprodané.

Takovou zkušenost musel podstoupit i cestující Firas Kilin. „Výměna jízdenek pro mě a děti mě přišla na 105 liber,“ povzdechl si.

Plné jsou i trajekty z Calais. Provozovatelé, alespoň ti britští, spoje navíc nevypraví.
A domů se vrací i Britové z Nizozemska nebo Malty, kterých se karanténa od soboty týká také. Ve vztahu ke Španělsku ji Londýn vyhlásil už na konci července. A počty infikovaných tu stále rychle rostou. Po Galicii a Kanárských ostrovech zakázala nově celá země kouření na veřejných místech – pokud není možné dodržet bezpečnou dvoumetrovou vzdálenost.  

„Nařizujeme také uzavření diskoték, nočních klubů a barů,“ oznámil španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Madrid ve čtvrtek ohlásil nejvíc nově nakažených koronavirem od konce dubna. Mnohé nemocnice se připravují na příliv pacientů.

Hodně práce mají už teď zdravotníci v Bavorsku. Potom, co spolková země zavedla bezplatné testy pro ty, kteří se vracejí z prázdnin, systém zkolaboval. Na informace o výsledku – v řadě případů pozitivním – čekali lidé až dva týdny.