Johnson se postavil za svého poradce, který porušil karanténu

Britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci podržel svého klíčového poradce Dominika Cummingse, kritizovaného za porušení pravidel koronavirové karantény. Jeho odvolání se kromě opozice dovolávalo i několik konzervativních poslanců. Johnson také ohlásil částečné otevření škol od 1. června.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Brazílií zmítá nový skandál prezidenta Jaira Bolsonara. Média o víkendu zveřejnila úryvky z videonahrávky ze schůze vlády, na které zazněla z úst prezidenta i dalších ministrů vulgární slova na adresu guvernérů kvůli jejich opatřením proti šíření koronaviru.
  • V Brazílii se potvrdilo už 347 398 nakažených, země se tak znovu posunula před Rusko na druhé místo na světě za Spojené státy. Světová zdravotnická organizace tento týden oznámila, že Jižní Amerika se stala novým epicentrem pandemie.
  • Americký deník The New York Times uctil památku lidí, kteří v USA zemřeli s nemocí covid-19, tím, že vyšel s titulní stranou nazvanou „Americká úmrtí se přiblížila 100 tisícům, nevyčíslitelná ztráta“. Na celou stránku vypsal jména některých zemřelých.
  • Čínský ministr zahraničí Wang-I prohlásil, že ten, kdo požaduje od Číny kompenzaci za epidemii, je snílek. K napětí mezi USA a Čínou uvedl, že jsou na pokraji nové studené války.
  • Ve městech po celé Itálii se v sobotu večer uskutečnil protest učitelů, rodičů i žáků proti výuce na dálku, kterou vláda hodlá v rámci opatření doplňovat klasické prezenční vyučování.

Dominic Cummings, který byl hlavním strůjcem kampaně za vystoupení Velké Británie z Evropské unie, odvezl syna na hlídání ke svým rodičům, z Londýna do 400 kilometrů vzdáleného severoanglického hrabství Durham. Navzdory tomu, že v té době již platila přísná pravidla spojená s omezením pohybu obyvatel, sám Cummings vykazoval příznaky covidu-19 a jeho manželka byla nemocná.

Premiér uvedl, že chápe, proč si lidi myslí, že jedny pravidla platí pro jedny a jiná pro druhé. Ale vládní pokyny podle něj také jasně doporučovaly přihlížet k potřebám péče o dítě. Cummings podle něj jednal odpovědně, v rámci pravidel a naprosto rozumně, když se snažil izolovat čtyřletého syna od nakažené rodiny.

„Myslím, že udělal to, co je naprosto pochopitelné,“ řekl. „Každý otec, každý rodič upřímně chápe, co udělal, já tedy určitě,“ dodal premiér.

V červnu se otevře část britských škol

Johnson na tiskové konferenci také potvrdil svůj plán postupného zmírňování opatření proti nákaze s částečným otevřením škol od 1. června, po více než dvouměsíční přestávce. Návrat do školních lavic má být ale postupný a má se nejprve týkat žáků ve věku od čtyř do šesti let a ve věku deseti a jedenácti let.

V Anglii během roku opatří asi 3300 domů, určených pro ubytování bezdomovců v době po koronavirové pandemii. Operace za 160 milionů liber (asi 4,9 miliardy korun) má zabránit návratu bezdomovců na ulice, napsal The Guardian. Připomněl, že po zavedení vládních opatření proti šíření koronaviru bylo asi 5400 lidí bez přístřeší v Anglii a ve Walesu ubytováno v hotelech.

Obyvatelé Milána znovu vyrazili do restaurací a barů
Zdroj: Simona Chioccia/IPA/ČTK/PA

Italové vyrazili do barů, kvůli porušování pravidel úřady hrozí dalším omezením pohybu

Italské hospody a bary se otevřely po dvou měsících a přilákaly tisíce lidí, kteří museli celou dobu trávit kvůli karanténním opatřením doma. Většinou na sobě neměli roušky a nedodržovali ani pravidlo nutného rozestupu. V Římě byly v akci tisíce policistů, kteří kontrolovali zejména čtvrti, kam Římané obvykle vyrážejí za zábavou.

Poté, co se v sobotu večer začali v centru nadměrně shlukovat lidé, nařídil starosta koronavirem značně zasaženého severoitalského města Brescia, aby zdejší podniky zavřely už v 21:30. K podobnému opatření se uchýlila i středoitalská Perugia. Starosta Verony Federico Sboarina rozhodl, že alkohol budou moci lidé konzumovat až do 2. června pouze u stolů.

Guvernér Lombardie Attilio Fontana pohrozil znovuzavedením omezení pohybu, pokud nebudou obyvatelé dodržovat preventivní opatření proti šíření nákazy. Podle něj není možné riskovat opětovný nárůst případů infekce a tím znehodnotit oběti na životech v uplynulých měsících.

Ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová chování mladých kritizovala. „Po tak dlouhé době doma překračují hranice, které dosud dodržovali. Doufám, že převládne rozum, protože nyní musíme být obzvláště obezřetní,“ řekla členka italské vlády.

Lidé na pláži nedaleko Říma
Zdroj: Alberto Lingria/Reuters

Po celé Itálii se protestovalo proti výuce na dálku

V sobotu večer se po celé zemi uskutečnil protest učitelů, rodičů i žáků proti výuce na dálku, kterou vláda hodlá v rámci pokračujícího boje proti koronaviru doplňovat klasické prezenční vyučování. Ministryně školství Lucia Azzolinaová nedávno oznámila, že výuka bude od září probíhat na směny, přičemž vždy polovinu týdne bude jedna skupina ve třídě a druhá se bude učit z domova přes počítač. Po zbytek týdne si žáci své role vymění.

Záměr vzbudil rozhněvané reakce učitelů i rodičů. Italské rodiny jsou již nyní ve složité situaci, neboť školy jsou od 5. března zavřené a od té doby se výuka odehrává pouze prostřednictvím internetu.

Jair Bolsonaro
Zdroj: ČTK/EFE/Joedson Alves

V Brazílii vyvolal skandál videozáznam ze zasedání vlády

Brazilská média o víkendu zveřejnila úryvky z videonahrávky z dubnové schůze vlády prezidenta Jaira Bolsonara, po níž prezident vyměnil šéfa federální policie. Z nahrávky podle médií vyplývá, že to udělal proto, aby byl informován o vyšetřování svých synů.

Na dubnové schůzi podle místních médií zazněla z úst Bolsonara i dalších ministrů také vulgární slova na adresu guvernérů kvůli jejich opatřením proti šíření koronaviru. Bolsonaro se na jednání opřel do guvernérů Sao Paula a Rio de Janeira. Omezení v těchto regionech už dříve kritizoval a některá napadl i u ústavního soudu. Bolsonaro pandemii covidu-19 zlehčuje a tvrdí, že primární je zachovat chod ekonomiky.

Podle BBC byl o video zveřejněné v pátek na stránkách nejvyššího soudu takový zájem, že stránky soudu zkolabovaly. Z videonahrávky podle místních médií také vyplývá, že na dubnové schůzi například i ministr školství Abraham Weintraub kritizoval soudce nejvyššího soudu, aniž by je jmenoval, za to, že označili za neústavní některé kroky vlády z posledních týdnů. „Já bych všechny ty vagabundy poslal do vězení a začal bych se STF (nejvyšší federální soud),“ prohlásil na schůzi Weintraub.

Také ministryně pro lidská práva a záležitosti žen a rodiny Damares Alvesová na schůzce kritizovala guvernéry a starosty, kteří zavedli v zemi omezení ve snaze zabránit šíření koronaviru. „Až pandemie skončí, guvernéři a starostové se budou zodpovídat před soudem a budeme pro ně žádat i vězení,“ křičela na schůzi vlády Alvesová.

Ministr životního prostředí Ricardo Salles zase na schůzce prohlásil, že by se mohlo využít toho, že veřejnost je soustředěna na koronavirus, a že by vláda mohla zmírnit omezení pro rozšiřování zemědělské půdy v Amazonii. Po zveřejnění videa Sallese kritizovali ekologové, Salles to ale odmítl s tím, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

Brazílie oznámila za poslední den 16 508 nakažených koronavirem a 965 úmrtí s nemocí covid-19. Oba denní přírůstky jsou nižší než o den dříve. V týdnu země zaznamenávala rekordní denní nárůsty.

Úmrtí pacientů s covidem-19 evidují brazilské úřady už přes 22 tisíc, což zemi staví na šestou příčku nejhůře postižených států světa. Reálné počty úmrtí i nakažených jsou ale podle expertů v Brazílii mnohem vyšší. Tato země, která má 210 milionů obyvatel, totiž dosud provedla například jen zhruba tolik testů co mnohem menší Peru.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden oznámila, že Jižní Amerika se stala novým epicentrem pandemie covidu-19. Druhou nejhůře postiženou zemí regionu je Peru, kde se dosud potvrdilo 111 698 nakažených, z toho 3244 pacientů zemřelo.

I proto v pátek peruánská vláda prodloužila do 30. června omezení volného pohybu, která zavedla v zemi v polovině března kvůli koronaviru. Zároveň ale oznámila zmírnění omezení ekonomické činnosti i obnovení fotbalové ligy, ale bez diváků.

Události: Ve Spojených státech probíhají promoce on-line (zdroj: ČT24)

Počet úmrtí v USA se přiblížil 100 tisícům

Nejhůře postiženou zemí zůstávají Spojené státy, kde zemřelo už přes 97 tisíc lidí s covidem-19, z toho na 1100 za poslední den, což je méně než o den dříve. Celkem se v USA dosud potvrdilo na 1,62 milionu případů nákazy, což je už více než třetina z 5,3 milionu nakažených evidovaných ve světě.

Navzdory vysokým číslům zahájily Spojené státy částečné uvolňování omezení zavedených kvůli pandemii. V pátek prezident Donald Trump prohlásil místa bohoslužeb, jako kostely, synagogy a mešity, za nezbytná místa poskytující základní službu a nařídil jejich otevření po celých Spojených státech už o tomto víkendu, napsala agentura AFP.

Americký deník The New York Times v neděli uctil památku lidí, kteří v USA zemřeli s nemocí covid-19, tím, že vyšel s titulní stranou nazvanou „Americká úmrtí se přiblížila 100 tisícům, nevyčíslitelná ztráta“. Na celou stránku vypsal jména některých zemřelých s covidem-19.

V podtitulku materiálu stojí: „Nejsou to jenom jména ze seznamu. Byli jako my.“ Materiál je pokusem zlidštit tragédii v době, kdy se americké údaje blíží vysokému kulatému číslu a kdy čtenáře i novináře přemáhá únava ze záplavy zpráv o pandemii.

Zástupkyně grafického šéfredaktora Simone Landonová se spolupracovníky prošla úmrtní oznámení ve stovkách amerických novin. Vybrali z nich jména a osobní údaje charakterizující zemřelé. Mezi záplavou jmen je například „Alan Lund, 81 let, Washington, dirigent s nejúžasnějším sluchem“.

Tom Bodkin, který v The New York Times pracuje 40 let, řekl, že si za celou dobu nepamatuje, že by první strana listu vyšla bez jediné fotografie.

V pondělí je v USA Den obětí války, který se považuje za zahájení léta. Panují obavy, že uvolňování omezení může přinést novou vlnu nákazy.

Kompenzace za epidemii nečekejte, uvedl šéf čínské diplomacie

Americký prezident Donald Trump v minulosti naznačil, že USA budou od Číny požadovat odškodnění za to, že nezabránila rozšíření koronaviru do světa. Čínský ministr zahraničí Wang-I ale v neděli prohlásil, že ten, kdo požaduje od Číny kompenzaci za epidemii, je snílek.

K napětí mezi oběma zeměmi uvedl, že jsou na pokraji nové studené války. „V USA se kromě zkázy způsobené koronavirem šíří i politický virus a nevynechá příležitost, aby nezaútočil a nehanil Čínu,“ řekl ministr.

Wang se také zastal Světové zdravotnické organizace (WHO), již Spojené státy kritizují za postup při pandemii. USA chtějí zvážit své další členství v organizaci a prozatím pozastavily své příspěvky. Wang uvedl, že všechny slušné země organizaci podpoří, protože zachraňuje životy. WHO se podle něj nebude měnit jenom proto, že se někomu nelíbí.

Americká vláda také v minulosti opakovaně uvedla, že chce vyšetřit možnost, zda koronavirus, který se rozšířil z Wu-chanu, neunikl z čínské laboratoře. To nyní odmítla ředitelka wuchanského institutu virologie Wang Jen-i. Připustila, že mají tři živé kmeny koronaviru z netopýrů, ale žádný podle ní neodpovídá covidu-19. V čínské televizi CGTN označila spekulace, že virus unikl z institutu, za naprostý výmysl.