Trump tvrdí, že zná indicie o původu viru. Oznámil i povolení pro remdesivir

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že má informace, které mu dávají vysokou míru přesvědčení o původu koronaviru ve virologickém ústavu v čínském Wu-chanu. Konkrétnější však na čtvrtečním tiskovém brífinku nebyl, uvedly tiskové agentury. Většina vědců se ale spíš kloní k tomu, že nový virus vznikl přirozenou cestou, a ne uměle. Do objasňování původu koronaviru se chce zapojit i Světová zdravotnická organizace (WHO).

  • Ve světě bylo k 1. květnu večer přes 3,32 milionu případů nákazy koronavirem. Vyléčilo se přes milion lidí, zemřelo jich 237 tisíc. Data uvádí Johns Hopkins University.
  • Nejvíce se nákaza rozšířila v USA, kde registrují 1,1 milionu výskytů infekce.
  • Sousední Německo překročilo hranici 160 tisíc nakažených koronavirem. V zemi přibylo 1639 případů a 193 lidí na komplikace související s nemocí COVID-19 zemřelo.
  • V Rakousku skončila celostátní karanténa a lidé se po šesti týdnech budou moci opět volně pohybovat venku.
  • V Pekingu se v pátek po několika měsících znovuotevřely parky či muzea a také hlavní místní turistická atrakce. Zakázané město ale smí navštívit maximálně pět tisíc lidí denně.
  • Celosvětové maloobchodní tržby v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesnou o 9,6 procenta, tedy o 2,1 bilionu dolarů (52 bilionů Kč). Předpověděla to výzkumná společnost Forrester. 
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se chce podílet na čínském objasňování původu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19. Prohlásil to mluvčí WHO Tarik Jašarević. 

„WHO usiluje ve spolupráci s mezinárodními partnery a na pozvání čínské vlády o účast na objasňování zvířecího původu viru,“ řekl Jašarević.

Čína kvůli pandemii čelí mezinárodnímu tlaku. Vedle pochybností o původu je Peking kritizován za nedostatečnou transparentnost informací, které o viru světu poskytuje. 

Předpokládá se, že koronavirus se v Číně přenesl z netopýrů na člověka. Americký prezident Donald Trump ale ve čtvrtek prohlásil, že má informace ukazující na to, že virus vzešel z čínské laboratoře.

Události: Vývoj koronavirové pandemie ve světě (zdroj: ČT24)

Podle Trumpa je Světová zdravotnická organizace PR Číny

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek znovu zkritizoval vedení Číny za to, že virus nezastavilo ještě ve své zemi. „Buď toho nebyli schopni, nebo se rozhodli to neudělat a svět těžce utrpěl,“ řekl americký prezident. Kromě toho opět kritizoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), kterou označil za „PR agenturu Číny“.

Trump také opět spekuloval o tom, že Čína vypustila koronavirus do světa strašlivým omylem nebo také záměrně. Na otázku jednoho z novinářů, zda viděl informace, které mu umožňují „vysokou míru přesvědčení“ o původu viru ve wuchanské laboratoři, Trump odpověděl: „Ano, viděl.“ 

Ve wuchanském institutu byly koncem minulého roku rozpoznány první případy nové nákazy. Laboratoř ale už před několika dny odmítla tvrzení, že virus pochází odtud.

Trump podle agentury DPA nechtěl potvrdit údaje šéfa amerických tajných služeb Richarda Grenella, jehož úřad ve čtvrtek sdělil, že tajné služby stejně jako většina vědců předpokládají, že nový virus vznikl přirozenou cestou, a ne uměle. Trump řekl, že příslušné sdělení neviděl. Podle něj existuje mnoho teorií a USA zjišťují původ viru.

Většina vědců se shoduje na tom, že koronavirus v Číně přeskočil ze zvířat na člověka a poté se rychle rozšířil.  

Remdesivir dostal zelenou

Farmaceutická firma Gilead má v současné době okolo 1,5 milionu dávek remdesiviru. To podle šéfa společnosti Daniela O’Daye vystačí na desetidenní léčbu zhruba pro 140 tisíc lidí. Produkci antivirotika navýšil Gilead již v lednu a nyní společnost usiluje o vytvoření globálního konsorcia, aby se produkce a dostupnost léku rozšířily.

O’Day rovněž sdělil, že Gilead zkoumá možnosti, jak použití remdesiviru doplnit o další terapii. Takový krok by mohl urychlit léčbu a zvýšit její úspěšnost.

Pozitivní výsledky léku, který vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, ukázala studie zaštítěná americkým vládním Národním ústavem pro alergii a infekční nemoci (NIAID).

Preparát, který zabraňuje množení viru a který byl původně zamýšlen proti ebole se dočkal v pátek v USA schválení pro nouzové účely. Ředitel Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Stephen Hahn řekl, že jeho úřad mimořádné povolení vydal „rychlostí světla“.

Španělsko čeká obří nárůst deficitu, USA budou potřebovat injekci bilion dolarů

Španělsko čeká kvůli koronavirové krizi obří nárůst rozpočtového deficitu. Vinou klesajících příjmů a rostoucích výdajů by se měl vyšplhat na 116 miliard eur (3,2 bilionu Kč), tedy 10,34 procenta hrubého domácího produktu (HDP) země. Tak vysoko byl schodek rozpočtu naposledy v roce 2012 na vrcholu eurové krize. Loni činil španělský rozpočtový schodek 2,8 procenta HDP.

Jednotlivé státy a místní vlády ve Spojených státech by mohly potřebovat během příštích několika let na překonání dopadů koronavirové pandemie dohromady přibližně bilion dolarů, tedy asi 25 bilionů korun. Uvedla to ve čtvrtek podle agentury Reuters předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Ve Velké Británii prudce klesla aktivita ve zpracovatelském průmyslu. Produkce a nové zakázky se snížily nejvíce od začátku tohoto průzkumu před více než 30 lety. Vyplývá to ze zprávy společnosti IHS Markit založené na průzkumu mezi nákupními manažery. Průmysl těžce zasáhlo uzavření firem, slabá globální poptávka a omezení vycházení.  

Ruská ekonomika by v letošním roce v důsledku koronavirové krize mohla klesnout o 3,4 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi analytiky. K růstu by se ruské hospodářství podle průzkumu mělo vrátit ve druhém čtvrtletí příštího roku. 

Ekonomika eurozóny zřejmě ve druhé polovině roku oživí, ale hrubý domácí produkt (HDP) se kvůli dopadům pandemie koronaviru zřejmě nevrátí na loňskou úroveň před rokem 2022. Ve svém v pátek zveřejněném květnovém ekonomickém výhledu to uvedla Evropská centrální banka (ECB).  

Británie provádí 100 tisíc testů za den, uvolňovat karanténu se zatím nechystá

V Británii za poslední den zemřelo dalších 739 lidí nakažených koronavirem. Jde o údaj týkající se jak nemocnic, tak domovů s pečovatelskou službou. Komplikacím spojeným s nemocí COVID-19 ve Spojeném království podlehlo celkem 27 510 pacientů. Oznámil to ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Řekl také, že vláda neuvolní celostátní karanténní opatření, dokud to nebude bezpečné. Ujistil ale, že jí záleží na tom, aby se mohla vrátit volnost do kontaktů mezi lidmi i v podnikání.

Hancock uvedl, že Británii se podařilo dosáhnout cíle 100 tisíc testů na koronavirus za den, což je podle něho klíčové pro to, aby mohla být uvolňována restriktivní opatření. Agentura Reuters připomíná, že britská vláda čelila kritice, že s navyšováním testovacích kapacit nepostupuje tak rychle jako jiné země, třeba Německo. 

Pandemie má na svědomí nejméně 234 tisíc lidských životů

Vůbec nejpostiženější zemí světa jsou Spojené státy. Za posledních 24 hodin tam zemřelo přes dva tisíce lidí s nemocí COVID-19. Dohromady je úmrtí v zemi už 63 746. Už třetím dnem po sobě je denní nárůst počtu obětí nemoci v USA vyšší než dva tisíce. Na Spojené státy s více než milionem potvrzených případů nákazy připadá téměř třetina všech případů hlášených ze 195 zemí a teritorií světa. 

Koronavirus působí potíže také v Evropě. Itálie dosud hlásila 27 967 zemřelých. Španělsko má 24 543 a Francie 24 376.

Šíření koronaviru se nedaří zpomalit v Rusku. Země hlásí 7933 nových případů nákazy za posledních 24 hodin, což je další rekordní nárůst. Dohromady Ruská federace eviduje 114 tisíc výskytů infekce.  

Koronavirus ve světě: pohled do Belgie a Izraele (zdroj: ČT24)

Francouzi si stěžují, že nemohou manifestovat

Svátek práce 1. května ve Francii tamní odboráři tradičně využívají jako příležitost k masovým protivládním demonstracím. V minulých letech tyto manifestace mnohdy končily střety s policií. Kvůli přísné karanténě ale museli letos zvolit alternativní způsoby protestu na balkonech nebo na sociálních sítích. 

Protestující tentokrát kritizují francouzskou vládu za výrazná omezení, která v souvislosti s pandemií koronaviru přijala. Vadí jim některá nařízení, která byla přijata na základě nouzového stavu. „Protestujeme proti všem zákonům, které omezují naši svobodu, zejména svobodu manifestovat,“ uvedl jeden z demonstrantů. 

Přísná opatření budou ve Francii trvat ještě minimálně deset dní. Pak začne první vlna uvolňování karantény.  

Švýcarští vojáci testují aplikaci ke sledování nákazy

Švýcarští vojáci testují mobilní varovnou aplikaci, jejímž úkolem je vypátrat osoby, se kterými se setkali lidé nakažení koronavirem. Země chce aplikaci uvolnit pro veřejnost 11. května. Podobné projekty připravuje a zavádí řada zemí včetně Česka, které opatření označuje jako chytrou karanténu.

Švýcarskou aplikaci vyvinuli výzkumníci v Curychu a Lausanne. Je kompatibilní se standardy společností Apple a Google, jejichž operační systémy pohání 99 procent chytrých telefonů ve světě.

Aplikace funguje tak, že si telefony, jejichž majitelé si ji nainstalují, při blízkém kontaktu méně než dvou metrů vymění pomocí rozhraní bluetooth základní identifikační informace. Pokud se u některého z uživatelů nákaza koronavirem potvrdí a označí se v systému jako infikovaný, dostanou lidé, kteří s ním přišli do kontaktu, upozornění.

Autoři ujišťují, že základním přístupem ve vývoji tohoto programu bylo zachování soukromí. Dokládají to tím, že údaje o vzájemné výměně dat mezi dalšími telefony jsou uchovávány přímo v zařízeních uživatelů, nikoli na centrálním serveru. 

Rakušané budou nosit roušky ve veřejných uzavřených prostorech

Rozvolňování v Rakousku přinese i povinnost nosit roušky ve veřejných uzavřených prostorech. Otevřít o víkendu mohou všechny obchody. Potvrdil to v noci na pátek rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Od pátku začíná v Rakousku další fáze rozvolňování opatření proti šíření koronaviru.

V Rakousku platila omezení vycházení a pohybu od 16. března. Už v polovině dubna v Rakousku otevřely obchody s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních. Od soboty budou fungovat všechny obchody i nákupní centra.

Ve veřejných prostorech nadále platí, že lidé od sebe musí dodržovat alespoň metrové odstupy. Nově ale platí povinnost ochrany nosu a úst ve veřejných uzavřených prostorech. Nařízení neplatí pro školy a univerzity, které se budou postupně otvírat během tohoto měsíce. Roušky nadále nemusí mít ani děti do šesti let věku a osoby, kterým by způsobovaly zdravotní potíže. 

Řekové si připomněli Svátek práce v rouškách a s rozestupy

V pravidelných bezpečných rozestupech a s rouškami či červenými šátky přes nos a ústa si  1. května připomněli Svátek práce v Aténách. Řecké odbory manifestaci uspořádaly i přesto, že je vláda vyzvala k odložení demonstrace kvůli koronavirovým omezením. 

Řekové na náměstí v centru Atén uspořádali ukázkovou manifestaci pro dobu nynější pandemie. Na zem organizátoři nalepili asi dva metry od sebe červené značky, aby demonstrující dodržovali bezpečnou vzdálenost. Lidé měli roušky nebo červené šátky přes ústa a nos, někteří měli též gumové rukavice, rovněž červené. 

Turkům naopak v Istanbulu tamní vláda zabránila v manifestaci, kterou pořádaly tamní odbory, a několik odborových lídrů podle agentury AP zatkla policie.

Íránci zavedli společné modlitby, při nichž zůstávají v autech

Aniž člověk vystoupí z auta, může se dívat na film nebo se nechat obsloužit u restaurace. Íránci obohatili tuto nabídku stylu drive-in o postním měsíci ramadánu o možnost společně se pomodlit po večerním jídle. Jak informovala agentura AFP, na západě Teheránu přijelo ve čtvrtek večer autem do prostoru ke společné modlitbě až 100 aut.

V zemi jsou jako v mnoha dalších muslimských státech kvůli koronaviru zavřené mešity a úřady lidem nedovolují ani účast na společné večerní modlitbě, která se koná o ramadánu vždy po iftáru, tedy prvním jídle po celodenním půstu. Představitelé vyzvali lidi, aby zůstali doma a rozjímali v soukromí.

Malajsie od pondělí umožní znovuotevření většiny živností

Malajsie od pondělí umožní obnovení činnosti většiny podniků. Utlumené zůstanou provozy, které předpokládají shlukování velkého počtu lidí. Informoval o tom předseda vlády Muhyiddin Yassin. Malajsie do čtvrtka zaznamenala 6002 případů koronavirové nákazy a jejich počet v posledních dnech roste pomaleji, uvedla agentura Reuters.

Malajsie 18. března uzavřela všechny méně podstatné provozy a školy, zakázala veřejná shromáždění a omezila cestování.

Dosud Malajsie zaznamenala 6002 případů nákazy a 102 úmrtí lidí s nemocí COVID-19. Téměř 4200 infikovaných se už z nemoci vyléčilo.