Přechod na DVB-T2 po pauze kvůli koronaviru opět pokračuje. Tentokrát se týká Jihočeského kraje

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu startuje. Podle nového harmonogramu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát v úterý 14. července vypíná multiplex 1 v DVB-T v případě vysíláčů na Kleti a Mařském vrchu.

V úterý minutu před půlnocí končí vysílání České televize ve starém formátu z vysílačů České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch. Diváci na jihu Čech proto musí přeladit na DVB-T2. Konkrétně v případě těchto vysílačů mohou lidé nově pořady České televize sledovat v HD rozlišení na kanálu 39.

Vypínání DVB-T sítí se v tomto termínu týká také převáděčů Loučovice – Krásné Pole, Týn nad Vltavou – Semenec, Volary – Horní Sněžná, Prachatice – Šibeniční vrch – vodárna a Zdíkov – Novotných vršek.

Stach o konci DVB-T vysílání v Jižních Čechách (zdroj: ČT24)

Přechod na modernější vysílací standard DVB-T2 začal na konci listopadu 2019 v Praze a ve středních Čechách. V době nouzového stavu ovšem byla druhá vlna digitalizace pozastavena. V té době byla vypnutá asi třetina vysílačů velkého výkonu a polovina malých vysílačů. Přechod na nový, modernější standard DVB-T2 se tak zřejmě protáhne do podzimu.

  • Jihočeský  kraj                                    14. 7.
    Jihomoravský kraj                            29. 7.
    Kraj Vysočina                                      27. 8.
    Olomoucký kraj                                 27. 8.
    Moravskoslezský kraj                      27. 8.
    Pardubický kraj                                 27. 8.
    Zlínský kraj                                          30. 9.
  • U komerčních stanic se termíny liší. Podrobnější informace o jednotlivých krajích a jednotlivých multiplexech zde.
  • Zdroj: České radikomunikace, DVBT2overeno.cz

Preference pozemního vysílání

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere zůstává i v průběhu přechodu na DVB-T2 suverénně nejčastějším způsobem příjmu televizních programů v Česku terestrické vysílání, využívá ho více než 55 procent domácností.

„Výzkumy potvrzují, že přechod na nový vysílací standard nemá vliv na vysokou oblíbenost pozemního digitálního TV vysílání. To naopak prokázalo v průběhu pandemie svou důležitost v informování obyvatel. Jakýkoliv nárůst sledovanosti zvládá spolehlivě a bez výpadků a operativně umožnilo zařadit i nový kanál pro seniory ČT3,“ konstatoval nedávno generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část stávajících vysílacích frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Informace o novém harmonogramu přechodu na DVB-T2 najdou diváci na televizezadarmo.cz, případně na dvbt2overeno.cz, kde jsou i informace o certifikovaných přístrojích pro příjem DVB-T2 vysílání.