Téma Slovenské prezidentské volby

PŘEHLEDNĚ: Na slovenského prezidenta kandiduje deset mužů
Slovensko čeká 23. března první kolo prezidentských voleb. O post se uchází deset kandidátů, současná prezidentka Zuzana Čaputová úřad neobhajuje. Průzkumy veřejného mínění favorizují zejména současného předsedu parlamentu Petera Pellegriniho a diplomata Ivana Korčoka. Na hlasy voličů cílí ale i bývalý předseda Nejvyššího soudu, expremiér, politik z maďarské menšiny, historik a archivář či policista. Průzkumy naznačují, že voliči o budoucím prezidentovi rozhodnou až v druhém kole, které je stanovené na 6. dubna.
před 1 h hodinou|Tereza Ondráčková
Pellegrini a Korčok se poprvé střetli v televizní debatě. Přeli se o vztah k Fialově vládě
Dva nejpopulárnější kandidáti na slovenského prezidenta, Peter Pellegrini a Ivan Korčok, se poprvé potkali v televizní debatě. Názorovou při vedli o slovenskou reakci na nedávné rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Jednotný názor neměli ani na řešení války na Ukrajině, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi – a která za ochlazením česko-slovenských vztahů stála.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|ČTK, jch
Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry
Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
včera|ČTK, ton
Pellegrini oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta. Je favoritem spolu s Korčokem
Dva měsíce zbývají na Slovensku do prvního kola prezidentské volby. Místní média zatím zmiňují dvanáct kandidátů, včetně současného předsedy slovenského parlamentu Petera Pellegriniho (Hlas-sociálna demokracia), který svou kandidaturu oficiálně oznámil v pátek odpoledne. Pellegrini je také zatím podle průzkumů největším favoritem, ale jeho náskok před diplomatem a bývalým ministrem zahraničí za Slobodu a Solidaritu (SaS) Ivanem Korčokem se za poslední měsíc snížil. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se už o druhý mandát ucházet nechce.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 23:08|ČT24, ČTK, zem, +1 další