Literaturu až domů. Zlínská knihovna dováží knihy lidem se zdravotními obtížemi

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně začala od října nabízet novou službu „Kniha do domu“. Lidem se zdravotními problémy, osamoceným či starším lidem s omezenou schopností pohybu rozváží knihy zdarma po celém území krajského města.

„Očekáváme, že služeb mohou využít desítky čtenářů knihovny, rozvoz bude zajištěn minimálně jedenkrát měsíčně, v případě doručení rezervovaných knih to může být i častěji,“ řekla vedoucí služeb veřejnosti Dagmar Marušáková.

„K zavedení služby nás vedly požadavky uživatelů, které jsme zaznamenali v letošním dotazníkovém šetření,“ uvedla Marušáková. Některé knihovny již tuto službu také nabízejí. „Někteří uživatelé využívají pomoci svých bližních, rodiny nebo známých, které zplnomocní při půjčování a vracení knih. Osamoceným imobilním čtenářům tyto knihy z knihovny přivezeme,“ uvedla Marušáková.

Knihovna plánuje i další služby

Knihovna novinku zavedla v rámci probíhajícího Týdne knihoven. Do budoucna chce nabídnout i další novinky. „Plánujeme cirkulaci knih mezi Ústřední knihovnou a obvodními knihovnami. Bude možno půjčit a vrátit knihy z kterékoliv pobočky na kterékoliv pobočce. Zlepší se tím využití knihovního fondu a dostupnost knih uživatelům. Předpokládá to ovšem sjednocení výpůjční technologie,“ uvedla Marušáková.