Odpovědnosti čelí sami. Neuvolnění starostové musí práci zvládnout bez úřednického aparátu

Starostové malých obcí čelí odpovědnosti sami (zdroj: ČT24)

Kvůli údajnému zneužití pravomoci stanula před soudem starostka Velké Lhoty. Hrozí jí tak až pětileté vězení. Není ale jediná ze zástupců obcí, o koho se soudy zajímají. Starostové hospodaří s milionovým majetkem, zároveň s tím musí zvládat své pracovní povinnosti, které přináší i trestní zodpovědnost. Zejména v malých obcích přitom musí zvládat práci bez podpory týmu úředníků. Za pět let policie prošetřovala více než čtyři stovky případů.

Starostka Jarmila Melichaříková musela místo do své kanceláře ve Velké Lhotě ke vsetínskému soudu. Obecní cesty chtěla chránit před těžkými kamiony, jenže přitom podle obžaloby porušovala zákon. „Je velká nepříjemnost. Jsme samospráva a měli bychom si o svém majetku obecním rozhodovat sami,“ soudí.

Vesnice na Vsetínsku má hustou síť cest v kopcích. Na některé ale značky zakazují vjezd vozidlům těžším než osm tun. Kdo ale zaplatil 500 korun do obecní kasy, mohl silnice využívat. „Neoprávněně přijala do pokladny obce nejméně 15 500 korun, ač byla v listopadu upozorněna městem Valašské Meziříčí, že tento postup odporuje zákonu,“ uvedl státní zástupce Petr Bareš.

Podle žalobce jde o princip. Podle obhajoby je soudní proces absurdní a starostka jen přijímala dobrovolné dary od těch, kdo cesty příliš zatěžovali. „To je naprosto právo samosprávy. A směšují se tady dvě odlišné věci. Žádné poplatky to nebyly a lidé smlouvy mohli a nemuseli podepsat,“ řekla obhájkyně Jana Zwyrtek Hamplová.

Trestná činnost komunálních politiků
Zdroj: Nejvyšší státní zastupitelství

Stíhání se ročně týká desítek komunálních politiků

Soudní proces se starostkou malé obce není v České republice ojedinělý. Během pěti let policie zkoumala 438 případů. Před soud se jich dostalo 49 a odsuzujícím rozsudkem skončila necelá polovina. Za práci s velkou odpovědností přitom starostové získávají nevelkou odměnu. Pro ty neuvolněné to platí dvojnásobně.

Musí přitom dodržovat stejná pravidla odpovědnosti jako starostové s aparátem úředníků v zádech a peníze na právní služby často chybí. „Kromě toho, že se jako laici nevyznají v právním řádu, musí rozhodovat o majetku obce a jsou pod velkou trestní odpovědností. Podle mého názoru jsou vždy na prahu trestního řízení a obvinění,“ vysvětlil advokát Petr Toman z Unie obhájců ČR.

V Sulimově o 153 stálých obyvatelích se obecní tým vleze do jedné malé místnosti, tvoří ho jen dva úředníci. Oba mají ale nezanedbatelnou výhodu. Starosta pracoval na velkém magistrátu a účetní zase na hejtmanství.

„Je lepší se na to připravit, než poté vracet dotaci nebo mít nějaké komplikace,“ popsal starosta Sulimova Zdeněk Dvořák. Ve funkci už je třetí období v řadě, obec za tu dobu žádný delikt neměla. Na rozdíl od Velké Lhoty, v případě tamní starostky okresní soud zatím nerozhodl. Hlavní líčení má pokračovat v říjnu.