Skupina dželad hnědých ve zlínské zoo se rozrostla o další mláďata

Další mláďata dželad hnědých mohou vidět návštěvníci zlínské zoologické zahrady. Nejnovější mládě se narodilo letos v březnu, dvě starší loni v listopadu. Zlínská zahrada je jedinou českou zoo, která tento druh opic odchovává. V přírodě dželady ohrožuje ztráta přirozeného prostředí a lov pro kožešiny.

V zoo se skupině se samcem a čtyřmi samicemi dosud narodilo devět mláďat, šest samečků a tři samičky. „Je to chov, který je v republice ojedinělý, jiné zahrady nemají chovnou skupinu a neodchovávají mláďata. Jedná se i v Evropě o zajímavý druh. Ve volné přírodě se neustále zmenšuje jejich životní prostředí a ubývá jich, v tom je význam chovu v zajetí,“ uvedl zoolog Kamil Čihák.

Březnové mládě je sameček. „Samice se o něj stará velmi pěkně. Mládě se už od ní vzdaluje, samo si bere potravu. Pomáhají se o něj starat i ostatní mláďata ve skupině,“ popisuje zoolog.

Dželady byly ve zlínské zoo již dříve, jednalo se však pouze o samčí skupinu. Poté zahrada získala v roce 2013 samce Jaspera z Maďarska a čtyři samice ze stuttgartské zoo. „Opice (v přírodě) jdou krajinou a trhají trávu. Zlínský výběh je ojedinělý v tom, že je rozlehlý a umožňuje jim přirozený způsob sběru potravy,“ doplňuje Čihák.

Přirozeným prostředím dželad jsou travnaté náhorní plošiny v severní a střední části Etiopské vysočiny. Počet volně žijících opic tohoto druhu se odhaduje na 50 až 60 tisíc. Ohrožené jsou zejména lovem pro kůži a hřívu samců i ubýváním původních lokalit.

  • Žijí převážně na zemi, na stromy vylézají jen výjimečně.
  • Nejvýraznějšími znaky druhu jsou červená lysina na prsou a mohutná hříva samců, která může dosahovat až k zemi.
  • Dželady se dorozumívají ohrnováním horního rtu, při kterém obnaží dásně s dlouhými zuby.
  • Žijí ve skupinách, které tvoří dospělý samec, několik samic a mláďata, která ve společenství zůstávají velmi dlouho a s matkami si vytváří silná pouta. Mladí samci skupinu opouští ve věku osmi let.
  • Zdroj: ZOO Zlín