Odhalením nápisů ze 17. století začal Festival židovské kultury v Holešově

Oživit židovské památky a také představit kulturu a dějiny je posláním tradičního Festivalu židovské kultury v Holešově na Kroměřížsku. Letos se koná již 18. ročník. Centrem dění se stane starobylá Šachova synagoga.

Hned na začátku odhalili pořadatelé nový historický objev, několik fragmentů nápisů ze 17. století na zdi tvrzi v nedalekých Kurovicích. Mezi slovy je čitelný i letopočet. „Tady je datum, které hebrejsky znamená 1656. Čili jsme u tajemství, proč tady v opuštěné tvrzi byly ubytovány zástupy židů,“ vysvětlil při odhalení hebraista Achab Haider.

Právě v tom období prchali židé před krvavými pogromy a z území Ukrajiny přišli na Moravu. Na kurovické tvrzi tak nejspíš našli dočasné útočiště. Na zdi zde zanechali své podpisy, které se objevily náhodou při rekonstrukci pod omítkou. Mezi uprchlíky mohl být i jeden z nejvýznamnějších židovských učenců, rabín Šach. Později působil v Holešově a zdejší synagoga nese jeho jméno.

„Šach byl velkým učencem, který za svůj život napsal celou řadu knih. Ty se zabývaly především halachou, židovským právem, které ovlivňuje každodenní život židů. Díky tomu se Šach řadí mezi 10 až 15 největších rabínů židovské historie,“ řekl správce Šachovy synagogy Vratislav Brázdil.

V Holešově stával i další židovský svatostánek, Nová synagoga. Ta ale během nacistické okupace lehla popelem. U pomníčku připomínajícího stavbu se v úterý konal pietní akt, kterým pořadatelé zahajují každý ročník. Izraelský velvyslanec na místě vysadil smuteční vrbu.

Sedmdesát let Izraele i osudové osmičky

Festival tentokrát připomene hlavně významná jubilea, především 100. výročí vzniku Československa, ale také 70. výročí vzniku státu Izrael. Nabídne také vzpomínku na Tomáše Garrigua Masaryka a jeho výjimečný vztah k židovství prostřednictvím výstavy Masaryk a Svatá země.

„Můžeme vzpomínat i další výročí, jako rok 1948 nebo 1968, což se také váže k historii města a židovské komunity. A samozřejmě i rok 1938, kdy proběhla mnichovská dohoda, která předznamenala všechny tragické osudy jak našeho, tak židovského národa,“ uvedl starosta Holešova Rudolf Seifert (TOP 09).

Program, který potrvá až do neděle, láká i koncerty klezmerových kapel a holešovského bigbandu, divadelními představeními, prohlídkami a přednáškami. Bude se vyučovat i hlavní z židovských jazyků. „Velmi zajímavé jsou přednášky a výuka hebrejštiny od Jaroslava Achab Haidlera, což je významný herec a režisér, ale také znalec hebrejštiny,“ dodal Seifert. 

Holešov kvůli svému židovskému odkazu přitáhl pozornost už několik dní před začátkem festivalu. Jako každý rok se na hřbitově nedaleko Šachovy synagogy sešli cizinci z celého světa, aby pomohli zkrotit trávu a plevel na hrobech. Mezi nimi je i ten rabína Šacha.