Největší dopravní stavba na Plzeňsku nabírá zpoždění. Obchvat Horní Lukavice se posouvá na rok 2024

Jaro 2024 místo podzimu 2022. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) posunulo termín dokončení dlouho očekávaného obchvatu obce Horní Lukavice na Plzeňsku. Důvodem je problémové složení geologického podloží na 700 metrech budoucího osmikilometrového úseku. Obcí i za současného nouzového stavu projede až 10 tisíc aut denně.

Průzkumy v místě budoucí stavby ukázaly, že ve zhruba 700metrovém úseku jsou složitější geologické poměry, než se původně očekávalo. Problémy se tak týkají stavby samotného podkladu vozovky a jeho uležení. Komplikace se vyskytují na místě mezi obcemi Vysoká a Horní Lukavice. ŘSD to uvedlo na svém webu.

Obtížnější podmínky pro stavbu tak znamenají, že se její uskutečnění protáhne. Původně měl být obchvat obce hotový na podzim roku 2022. Teď je datum dokončení stanoveno na jaro 2024.

Obcí projede i dnes 10 tisíc aut denně

„I během nouzového stavu naší obcí projede okolo 10 tisíc aut denně,“ stěžuje si starosta obce Horní Lukavice Pavel Rádl. Jedná se tak o poloviční počet běžného počtu aut, která vesnicí projedou. „Už se to ale zase začíná zvedat,“ upozorňuje Rádl.

Nejhorší situace je podle starosty na křižovatce směrem na Přeštice. „Jezdí auta od Plzně, jezdí auta od Přeštic. Odbočit z obce a připojit se na cestu směrem na Klatovy někdy zabere 20 i 25 minut. V těch nejhorších případech,“ popisuje starosta některé obtíže, které trápí obyvatele západočeské obce. Ti totiž mají problém vyjet z vedlejších komunikací a připojit se bezpečně na hlavní cestu.

Silnice I/27 je dálkovou trasou propojující Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj s Německem. Vedení rušné dvoupruhové komunikace obcemi negativně ovlivňuje nejen dopravu, bezpečnost, ale škodí i životnímu prostředí.