Pardubice koupí většinu v hokejovém klubu, chtějí mu najít nového majitele

Pardubice odkoupí většinový podíl v hokejovém klubu (zdroj: ČT24)

Město Pardubice se stane majoritním vlastníkem místního hokejového klubu, rozhodli zastupitelé. Po osmi letech ho odkoupí od podnikatele Romana Šmidberského. Právě jemu ho město v roce 2008 prodalo za 25 milionů korun. Radnice teď chce najít nového soukromého investora, který by klub dokázal dostat z finančních problémů.

Předposlední místo v extraligové tabulce, 23 porážek z 35 utkání a kumulovaná finanční ztráta přes 26 milionů korun. HC Dynamo Pardubice zažívá jednu z nejhorších sezon. Změnit to má nový většinový vlastník, město, které získalo 73 procent akcií.

„Vracíme se proto, abychom měli právo a výhodu si vybrat nového majoritního vlastníka,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Část zastupitelů ale s nákupem akcií nesouhlasila. Podle opozice město zbytečně utrácí – kromě toho, že si pořídilo hokejový klub, také plánovalo koupit spalovnu v Rybitví nebo třebu budovu ČSOB. „Strategie tohoto vedení je bohužel město zadlužit,“ tvrdí zastupitel František Brendl (Pardubáci).

Třináct procent akcií hokejového klubu si rozdělí i aktivní hráč Petr Čáslava a bývalý brankář Dušan Salfický, který se má stát předsedou představenstva. „Chtěl bych určitě stavět na odchovancích nebo klucích, kteří se tady zapojí jako mladí a vyrostou tady. A bojovat o play-off,“ řekl Dušan Salfický.

„Všichni hráči dostali uklidnění, že pro ně se nic nemění. Oni jsou zodpovědní za sportovní výkony,“ poznamenal mluvčí HC Dynamo Pardubice Jan Hrabal.

Už teď město registruje tři zájemce o koupi klubu, nového soukromého majitele chce začít hledat ještě letos.