Šumperk zachraňuje textilní manufakturu z 18. století. Barokní památka patří mezi nejohroženější v kraji

První část oprav za 15 milionů korun má za sebou barokní Klapperothova manufaktura v Šumperku. Památkově chráněný objekt prošel sanací, hotová jsou opatření proti vlhkosti a nyní v ní odborníci opravují krovy a klenby. Radnice objekt koupila od dědiců na konci roku 2016, vybudovat v něm chce digitalizované muzeum textilnictví. Expozice by měla stát 25 až 30 milionů korun a město na ni chce získat dotace z norských fondů.

Textilní manufaktura z 18. století patří mezi nejohroženější nemovité památky v Olomouckém kraji. Podle starosty Tomáše Spurného (Pro Šumperk) se loni do oprav investovalo pět milionů a letos opravy přijdou na dalších deset milionů korun. Za zpracování studie město zaplatilo přes 800 tisíc korun.

„Nejdůležitějším prvkem bylo odvodnění, neboť objekt trpěl vlhkostí. Tyto práce se provedly loni, v současné době tam probíhá rekonstrukce střechy a krovů a statické zajištění objektu. Po letošním roce by měl být objekt stabilizován, sanován a zachráněn,“ uvedl Spurný.

Následovat budou další etapy oprav, cílem města je dostat budovu do stavu velkorysé studie, kterou zpracovala skupina pěti architektů. „Nyní se zpracovává projekt pro stavební povolení, abychom mohli přistoupit k rekonstrukci stavby. Je to i podmínka pro čerpání dotačních titulů. Nemáme sílu to sami zcela zaplatit, zkoušíme cesty, jak se dostat k jiným zdrojům. Od Olomouckého kraje jsme již obdrželi dotaci tři miliony korun,“ doplnil starosta.

Radnice chtěla památku koupit několik let

Zdevastovaný objekt v ulici Generála Svobody se zástupci města snažili odkoupit několik let, vedla je k tomu zejména snaha zachránit památkově chráněný dům v centru. Manufaktura byla nakonec k prodeji po smrti jejího bývalého majitele. Dědici objektu souhlasili s prodejem městu za 2,5 milionu korun.

  • Barokní manufaktura z let 1730 až 1735 je upomínkou na časy, kdy byl Šumperk proslulý textilní výrobou.
  • V roce 1786 v městě vídeňský velkoobchodník Johann Ernst Klapperoth založil první manufakturu na výrobu manšestru v habsburské monarchii.
  • Počátkem 19. století vyráběla manšestr, tripp a plyš. Šumperk se stal tehdy centrem textilní výroby. Továrna zaměstnávala v té době na 200 tkalců a sto žen na přípravu bavlny.
  • V roce 1822 přešel nový vlastník na výrobu plátna, o šest let později, v době krize plátenictví na severní Moravě, továrna zanikla.
  • Zdroj: ČTK