OKD by chtěla znovu otevřít důl v Beskydech

Frenštát pod Radhoštěm – Uhelná společnost OKD se snaží o obnovení těžby v černouhelném dolu u Frenštátu pod Radhoštěm. Ten existuje již od 80. let, avšak OKD tamní těžbu dosud nepovažovala za výhodnou. Proti jejímu obnovení se však staví starostové okolních obcí.

Ačoli důl Frenštát od roku 1991 funguje v zajišťovacím režimu a v posledních patnácti letech podle předsedy občanského sdružení Naše Beskydy Stanislava Uruby nejevila OKD o těžbu zájem, nyní se situace mění.

„OKD má v dlouhodobém horizontu záměr každé kvalitní ložisko vytěžit,“ prezentoval současné stanovisko těžební společnosti mluvčí její mateřského podniku NWR Vladimír Bystrov.

S obnovením provozu dolu musí ovšem souhlasit obce v okolí a jejich starostové nejsou se snahami OKD srozuměni. Starosta Frenštátu pod Radhoštěm Stanislav Hrabovský poukazuje na ekonomickou nevýhodnost těžby pro stát. Starosta nedalekých Trojanovic Jiří Novotný i řada jeho kolegů se zase obává změn rázu krajiny či zhoršení statiky poddolovaných domů. „Nevěřím tomu, že by některá z obcí, kterých se těžba týká, dala souhlas s těžbou,“ domnívá se Novotný.

OKD důl opustila, protože pochybovala o ekonomické výhodnosti těžby. O návratu uvažuje, neboť pod Beskydami je stále více než 1,5 miliardy tun uhlí.